Kiełki to nic innego jak rośliny w pierwszym etapie ich rozwoju. W tym momencie zawierają najwięcej wartościowych substancji, witamin, minerałów, enzymów czy substancji wspomagających pracę systemu immunologicznego. Są koncentratem składników odżywczych- mają ich znacznie więcej niż całkowicie rozwinięte rośliny, a przy tym mają mniej kalorii. To super food, który po prostu musisz mieć w domu.
Pamiętaj jednak, że tylko świeże i soczyste kiełki będą odznaczały się największą wartością odżywczą. Kiełki są delikatnym produktem, mają stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia. Często zdarza się tak, że tracą one swoje cenne składniki, leżakując na sklepowych półkach. Nie musisz kupować kiełków w sklepie. Z łatwością wyhodujesz je samodzielnie w zaciszu swojego domu. Masz pewność, że są wtedy zawsze świeże i gotowe do spożycia. Dostępność kiełków w sklepach nie jest aż tak szeroka, zakładając swoją hodowlę, możesz korzystać z różnorodnych nasion i poznawać nowe smaki. Kiełkowanie jest naprawdę dla każdego. Plusem jest także ich szybki wzrost, idealnie nadają się do pokazania dzieciom, że żywność można samodzielnie wyhodować.
Jak uprawiać kiełki w domu?
Nawet jeśli nie masz zaawansowanych umiejętności ogrodniczych, z pewnością sobie poradzisz. Wystarczy tylko kilka prostych kroków.
Znajdź odpowiednie miejsce w swoim domu
Idealnym wyborem będzie jasne i przewiewne miejsce, ale nie w bezpośrednim świetle słonecznym. Kiełkowanie najlepiej sprawdza się w chłodnych miejscach, przy stałym natężeniu światła, na przykład na parapecie od strony północnej lub na blacie kuchennym bez dostępu bezpośredniego światła. Kluczowa jest również dobra cyrkulacja powietrza, wybierz miejsce z dobrym przepływem powietrza.
Przygotuj potrzebny sprzęt
Asortyment sprzętu do kiełkowania jest coraz szerszy, możesz wybierać w różnorodnych naczyniach. Najczęściej spotykane to: specjalne słoiki, tacki, piętrowe naczynia (kiełkownice), miseczki czy specjalne maty. Dostępne są również donice z otworami do uprawy kiełków w glebie (niektóre nasiona lubią kiełkować w glebie np. pszenica, jęczmień, słonecznik, kapusta). Możesz z powodzeniem rozpocząć swoją przygodę z kiełkowaniem od zwykłego słoika, gazy i gumki recepturki lub lnianego woreczka.
Wybór nasion
Ważne jest, aby korzystać z nasion specjalnie przeznaczonych do kiełkowania. Nasiona te podlegają wyższym normom bezpieczeństwa niż nasiona przemysłowe. Nasiona sprzedawane do ogrodnictwa lub na pokarm dla ptaków nie nadają się do kiełkowania, ponieważ mogły zostać pokryte środkami grzybobójczymi lub innymi substancjami chemicznymi.
Moczenie

Nasiona należy najpierw namoczyć w wodzie, aby zachęcić je do rozpoczęcia procesu kiełkowania. Czas moczenia jest zależny od rodzaju nasion (poniżej grafika przedstawiająca czas moczenia i kiełkowania poszczególnych nasion). Najpierw umieść nasiona w misce lub słoiku. Następnie napełnij wodą (użyj około 2-3 razy więcej wody niż nasion). Przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Płukanie
Po namoczeniu nasion i rozpoczęciu procesu kiełkowania następnym etapem jest ich wypłukanie i odsączenie. Użyj zimnej wody do płukania i rób to 2-3 razy dziennie. Po wypłukaniu nasion musisz zachować ich wilgotność, aby pobudzić wzrost, ale także dopilnować, żeby nie były zbyt mokre. Podczas odlewania wody pamiętaj, aby wstrząsnąć lub postukać pojemnikiem, w celu usunięcia nadmiaru wody. Aby usunąć całą wodę, umieść słoik do góry nogami w misce pod kątem 45°, aby odciekł. Ważne jest częste płukanie kiełków, aby uniknąć gromadzenia się bakterii. Rosnące kiełki powinny być utrzymywane w temperaturze około 20°C, ponieważ temperatura musi być wystarczająco wysoka, zachęcająca je do kiełkowania, ale jednocześnie nie za wysoka, aby zminimalizować wzrost bakterii lub pleśni.
Utrzymanie przepływu powietrza
Utrzymuj nasiona stosunkowo szeroko rozłożone, aby zapewnić dobry przepływ powietrza. Jeśli używasz szklanego słoika, spróbuj użyć takiego, który jest długi i dość szeroki, unikaj używania małego słoika, w którym wszystkie nasiona są ściśnięte razem.
Przechowywanie
Zbierając gotowe kiełki, opłucz je i dokładnie odsącz. Kiełki nie powinny być przechowywane mokre. Osusz je np. ręcznikiem kuchennym, a następnie przełóż do lodówki w pojemniku. Wyhodowane w domu kiełki przetrwają do pięciu dni, jeśli będą przechowywane w odpowiednich warunkach. Kupione w sklepie kiełki spędziły już trochę czasu w transporcie i magazynie, więc można je przechowywać w lodówce tylko przez około dwa dni.
Niezależnie od Twojego poziomu doświadczenia lub umiejętności gotowania, kiełkowanie będzie dla Ciebie prostą rzeczą i jednocześnie świetną zabawą. Baw się, testuj i odkrywaj smaki i konsystencje przeróżnych kiełków. Świeże kiełki są pożywnym dodatkiem do prawie każdego dania, a jednocześnie niedrogim super foods. Kiełkowanie może zapewnić niemal niekończącą się przygodę z poznawaniem nowych smaków.
Do jakich potraw wykorzystać gotowe kiełki? Zajrzyj do naszych przepisów.