Seler naciowy i seler korzeniowy są kuzynami pod względem pochodzenia. Oba pochodzą z tej samej rodziny warzyw. Zarówno korzeń, jak i łodygi smakują jak „seler”, ale seler korzeniowy charakteryzuje się bardziej ziemistym i bardziej intensywnym smakiem. I chociaż oba mogą być spożywane zarówno na surowo jak i gotowane, ich tekstury są całkowicie różne.
Surowy seler korzeniowy jest cenionym dodatkiem do sałatek, a chrupiące łodygi są często podawane z dipami i pastami do smarowania lub nadziewane i podawane jako przystawka. Gotowany seler korzeniowy jest używany do tworzenia podstawowej bazy smaku (zwłaszcza w połączeniu z cebulą i czosnkiem) w zupach, gulaszach, wywarach i zapiekankach.
Szukasz inspiracji jak wykorzystać seler naciowy i korzeniowy w kuchni? Zapraszamy do naszych przepisów.
A dlaczego warto zainspirować się tymi warzywami?

💚 przy bardzo niskiej kaloryczności zawiera mnóstwo składników odżywczych
💚 jest bardzo dobrym źródłem wapnia, beta-karotenu, potasu i folianów
💚 zawiera składniki wspomagające funkcjonowanie przewodu pokarmowego
💚 posiada w swoim składzie poliacetyleny- substancje o udowodnionym działaniu p/nowotworowym
💚 jest źródłem apigeniny- związku wspomagającego funkcjonowanie układu nerwowego

💚 zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie- zwalczając szkodliwe wolne rodniki, chroniąc
w ten sposób zdrowe komórki przed uszkodzeniem
💚 zwłaszcza surowy- jest dobrym źródłem witaminy C, która może wzmacniać układ odpornościowy
💚 jest bogaty w potas i witaminę K, które są ważne dla zdrowia serca
💚 dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga pracę przewodu pokarmowego
💚 jest bogatym źródłem fosforu, w połączeniu z witaminą K wspomaga wchłanianie wapnia, a tym samym może zapobiegać rozwojowi osteoporozy