Seler naciowy i korzeniowy- dlaczego warto po nie sięgać?

Share on facebook
Seler naciowy i korzeniowy pokrojone i w całości, leżące na drewnianym blacie.

Seler naciowy i seler korzeniowy są kuzynami pod względem pochodzenia. Oba pochodzą z tej samej rodziny warzyw. Zarówno korzeń, jak i łodygi smakują jak „seler”, ale seler korzeniowy charakteryzuje się bardziej ziemistym i bardziej intensywnym smakiem. I chociaż oba mogą być spożywane zarówno na surowo jak i gotowane, ich tekstury są całkowicie różne.

Surowy seler korzeniowy jest cenionym dodatkiem do sałatek, a chrupiące łodygi są często podawane z dipami i pastami do smarowania lub nadziewane i podawane jako przystawka. Gotowany seler korzeniowy jest używany do tworzenia podstawowej bazy smaku (zwłaszcza w połączeniu z cebulą i czosnkiem) w zupach, gulaszach, wywarach i zapiekankach.

Szukasz inspiracji jak wykorzystać seler naciowy i korzeniowy w kuchni? Zapraszamy do naszych przepisów.

A dlaczego warto zainspirować się tymi warzywami?


💚 przy bardzo niskiej kaloryczności zawiera mnóstwo składników odżywczych

💚 jest bardzo dobrym źródłem wapnia, beta-karotenu, potasu i folianów

💚 zawiera składniki wspomagające funkcjonowanie przewodu pokarmowego

💚 posiada w swoim składzie poliacetyleny- substancje o udowodnionym działaniu p/nowotworowym

💚 jest źródłem apigeniny- związku wspomagającego funkcjonowanie układu nerwowego

💚 zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie- zwalczając szkodliwe wolne rodniki, chroniąc
w ten sposób zdrowe komórki przed uszkodzeniem

💚 zwłaszcza surowy- jest dobrym źródłem witaminy C, która może wzmacniać układ odpornościowy

💚 jest bogaty w potas i witaminę K, które są ważne dla zdrowia serca

💚 dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga pracę przewodu pokarmowego

💚 jest bogatym źródłem fosforu, w połączeniu z witaminą K wspomaga wchłanianie wapnia, a tym samym może zapobiegać rozwojowi osteoporozy

Znak zapytania z pytaniem: "Czy wiesz, że możesz zmienić ilość porcji dla każdego przepisu?