Szpinak z pomidorami, czosnkiem i ziołami

Szpinak z pomidorami, czosnkiem i ziołami

Kategoria, , , Tags, , Poziom trudnościPoczątkujący

Szpinak charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, witaminy C, potasu i błonnika pokarmowego. Jest również źródłem witaminy E, witaminy B6, magnezu. Występujący w nim beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która pomaga utrzymać prawidłowe właściwości skóry i wzrok. Kwas foliowy, witamina B6 i magnez natomiast pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia, a witamina C wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa wchłanianie żelaza z innych pokarmów. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a błonnik pokarmowy jest korzystny dla trawienia. Witamina E działa chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Ilość porcji1 porcjaCzas przygotowania30 mins
 2 2 garście szpinaku
 3 ząbki czosnku
 1015 pomidorków koktajlowych
1

Szpinak z dwiema łyżkami wody ( ja użyłam tej z kiszonki) dusimy na patelni. Dodajemy pomidorki pokrojone na połowę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.

Składniki

 2 2 garście szpinaku
 3 ząbki czosnku
 1015 pomidorków koktajlowych

Directions

1

Szpinak z dwiema łyżkami wody ( ja użyłam tej z kiszonki) dusimy na patelni. Dodajemy pomidorki pokrojone na połowę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.

Szpinak z pomidorami, czosnkiem i ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *