Składniki
Directions
Robienie jogurtu, podobnie jak pieczenie chleba, jest procesem, który wymaga Twojej cierpliwości i współpracy z naturą. Mam wrażenie, że im bardziej dbam o atmosferę w kuchni i więcej czasu poświęcam, tym wspanialszy smak uzyskuję.
Robiąc samodzielnie jogurt kokosowy, otrzymujesz całkowicie czysty produkt. Masz kontrolę nad każdym etapem produkcji i składnikami. Możesz być pewien, że uzyskujesz jogurt z bogatą różnorodnością bakterii kwasu mlekowego używając różnych typów kultur starterowych.
Ma to ogromne znaczenie - różnorodność szczepów bakterii, szczególnie w jelitach, jest nieoceniona dla naszego zdrowia. To dlatego codziennie jem sfermentowane potrawy i napoje w wielu formach (jogurt, kefir, kapusta kiszona, zakwas z buraka, ogórki kiszone, kombucha itp.)
Wszystkie składniki mieszamy, przelewamy do małych słoiczków, lekko zakręcamy pokrywki i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Warto sprawdzić raz dziennie czy jogurt uzyskał odpowiednią konsystencję.
Ta metoda bardzo się sprawdza. Kultury bakterii można też rozmnożyć wcześniej, w mniejszej ilości mleka kokosowego. Po 1 dniu przelać „zaczyn” do reszty mleka i dopiero wtedy rozlać do słoików.
jeśli mleko kokosowe oddzieli się tak, że woda opadnie na dno,
po prostu wymieszaj. Jogurt zachowuje dobre właściwości przez co najmniej tydzień, nawet dłużej. Jeśli zostawiłeś jogurt w ciepłym miejscu, konsystencja jest najprawdopodobniej płynna ale w ciągu
1 dnia w lodówce zgęstnieje.
od kilku godzin do kilku dni. Zwykle jogurt smakuję po 24 godzinach
i próbuję regularnie, aż osiągnę pożądaną kwasowość. Jeśli używasz nowej kultury startowej, zwykle trwa to trochę dłużej niż
w przypadku gotowego jogurtu. Radzę aby za pierwszym razem użyć tylko jednej porcji — kartonu mleka kokosowego np. 200 ml.
i kulturę bakterii, kupuj ze sprawdzonych miejsc a mleko o jak najmniejszej ilości dodatków, najlepiej organiczne.