Przyprawy w każdej kuchni są niezwykłym dodatkiem kształtującym i uzupełniającym smak. Zachęcam do tworzenia własnych mieszanek - ułatwi to szybkie wzbogacanie walorów smakowych potraw i zapewni różnorodność stosowanych przypraw.
Moja ulubiona mieszanka składa się z soli, czarnego pieprzu i kurkumy. Staram się sporządzać ją w małych ( po jednej łyżeczce każdego ze składników ) ilościach do niewielkiego, szklanego słoiczka i na bieżąco zużywać.

Przygotowanie
1

Bulion warzywny zblenduj dokładnie z jarmużem i pokrzywą

2

Gotuj na małym ogniu przez ok. 2/3 minuty, a następnie wrzuć dodatki - pokrojonego w drobną kostkę selera, podpieczonego pora, rzodkiewkę oraz kiełki.

3

Znakomicie smakuje ze słupkami świeżej papryki, zarówno słodkiej czerwonej jak zielonej.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity30 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki
 1 szklanka czystego bulionu na warzywach (bez warzyw)
 1 garść jarmużu
 1 garść świeżych liści pokrzywy
 ulubione przyprawy - sól , listek laurowy , ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Dodatki do zupy
 1 plaster selera - podgotowany na parze i oprószony solą
 kilka plasterków pora upieczonego na suchej patelni
 1 rzodkiewka pokrojona w cienkie  plasterki
 kiełki brokuła
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

Składniki
 1 szklanka czystego bulionu na warzywach (bez warzyw)
 1 garść jarmużu
 1 garść świeżych liści pokrzywy
 ulubione przyprawy - sól , listek laurowy , ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Dodatki do zupy
 1 plaster selera - podgotowany na parze i oprószony solą
 kilka plasterków pora upieczonego na suchej patelni
 1 rzodkiewka pokrojona w cienkie  plasterki
 kiełki brokuła

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Bulion warzywny zblenduj dokładnie z jarmużem i pokrzywą

2

Gotuj na małym ogniu przez ok. 2/3 minuty, a następnie wrzuć dodatki - pokrojonego w drobną kostkę selera, podpieczonego pora, rzodkiewkę oraz kiełki.

3

Znakomicie smakuje ze słupkami świeżej papryki, zarówno słodkiej czerwonej jak zielonej.

Zupa z pokrzywy i jarmużu