Przyprawy w każdej kuchni są niezwykłym dodatkiem kształtującym i uzupełniającym smak. Zachęcam do tworzenia własnych mieszanek - ułatwi to szybkie wzbogacanie walorów smakowych potraw i zapewni różnorodność stosowanych przypraw.
Moja ulubiona mieszanka składa się z soli, czarnego pieprzu i kurkumy. Staram się sporządzać ją w małych ( po jednej łyżeczce każdego ze składników ) ilościach do niewielkiego, szklanego słoiczka i na bieżąco zużywać.

Przygotowanie
1

Bulion warzywny zblenduj dokładnie z jarmużem i pokrzywą

2

Gotuj na małym ogniu przez ok. 2/3 minuty, a następnie wrzuć dodatki - pokrojonego w drobną kostkę selera, podpieczonego pora, rzodkiewkę oraz kiełki.

3

Znakomicie smakuje ze słupkami świeżej papryki, zarówno słodkiej czerwonej jak zielonej.

TrudnośćPoczątkującyCzas całkowity30 minutIlość1 Porcja

Składniki

Składniki
 1 szklanka czystego bulionu na warzywach (bez warzyw)
 1 garść jarmużu
 1 garść świeżych liści pokrzywy
 ulubione przyprawy - sól , listek laurowy , ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Dodatki do zupy
 1 plaster selera - podgotowany na parze i oprószony solą
 kilka plasterków pora upieczonego na suchej patelni
 1 rzodkiewka pokrojona w cienkie  plasterki
 kiełki brokuła
Syrop z czosnku na odpornośćKilka badań naukowych wykazało, że czosnek pomaga zapobiegać przeziębieniom. Badanie przeprowadzone w Garlic Center we wschodnim Sussex dowiodło, że u osób regularnie przyjmujących suplementy czosnkowe, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 50 %, a gdy przeziębienie to jednak miało miejsce, objawy kliniczne były wyraźnie łagodniejsze.

Składniki

Składniki
 1 szklanka czystego bulionu na warzywach (bez warzyw)
 1 garść jarmużu
 1 garść świeżych liści pokrzywy
 ulubione przyprawy - sól , listek laurowy , ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Dodatki do zupy
 1 plaster selera - podgotowany na parze i oprószony solą
 kilka plasterków pora upieczonego na suchej patelni
 1 rzodkiewka pokrojona w cienkie  plasterki
 kiełki brokuła

Kolejność

Przygotowanie
1

Bulion warzywny zblenduj dokładnie z jarmużem i pokrzywą

2

Gotuj na małym ogniu przez ok. 2/3 minuty, a następnie wrzuć dodatki - pokrojonego w drobną kostkę selera, podpieczonego pora, rzodkiewkę oraz kiełki.

3

Znakomicie smakuje ze słupkami świeżej papryki, zarówno słodkiej czerwonej jak zielonej.

Zupa z pokrzywy i jarmużu