Składniki
1 mała dynia Hokkaido
1 łyżka stołowa siekanego czosnku
2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa masła klarowanego
200 ml mleka kokosowego
1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
1 łyżka stołowa posiekanego świeżego imbiru
2 łyżka stołowa pasty curry
¼ łyżeczka soli himalajskiej
plastry papryczki chili
Dodatkowo
4 łyżka stołowa ulubionych kiełków
Opis przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.
2
Dynię dokładnie umyj i pokrój w kostkę, skrop oliwą z oliwek, a następnie przełóż razem z czosnkiem na wyłożoną pergaminem blachę i piecz 20 minut.
3
Dynię i czosnek ostudź i zmiksuj w blenderze na pure.
4
Na patelni roztop masło, dodaj cebulę, papryczkę i imbir i duś przez 5 minut.
5
Następnie dodaj mleko kokosowe, pastę curry i pure z dyni i czosnku. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień- gotuj przez 10 minut. Dodaj sól.
6
Po ugotowaniu całość zmiksuj na gładką masę.
7
Podaj z ulubionymi kiełkami.