Zupa dyniowa w białej misce stojąca na drewnianym stole.

Zupa dyniowa to pomysł na aromatyczną, treściwą zupę. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie pełna odżywczych składników.

1

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.

2

Dynię dokładnie umyj i pokrój w kostkę, skrop oliwą z oliwek, a następnie przełóż razem z czosnkiem na wyłożoną pergaminem blachę i piecz 20 minut.

3

Dynię i czosnek ostudź i zmiksuj w blenderze na pure.

4

Na patelni roztop masło, dodaj cebulę, papryczkę i imbir i duś przez 5 minut.

5

Następnie dodaj mleko kokosowe, pastę curry i pure z dyni i czosnku. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień- gotuj przez 10 minut. Dodaj sól.

6

Po ugotowaniu całość zmiksuj na gładką masę.

7

Podaj z ulubionymi kiełkami.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity45 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 1 mała dynia Hokkaido
 1 łyżka stołowa siekanego czosnku
 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 1 łyżka stołowa masła klarowanego
 200 ml mleka kokosowego
 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego imbiru
 2 łyżka stołowa pasty curry
 ¼ łyżeczka soli himalajskiej
 plastry papryczki chili
Dodatkowo
 4 łyżka stołowa ulubionych kiełków
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 1 mała dynia Hokkaido
 1 łyżka stołowa siekanego czosnku
 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 1 łyżka stołowa masła klarowanego
 200 ml mleka kokosowego
 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego imbiru
 2 łyżka stołowa pasty curry
 ¼ łyżeczka soli himalajskiej
 plastry papryczki chili
Dodatkowo
 4 łyżka stołowa ulubionych kiełków

Opis przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.

2

Dynię dokładnie umyj i pokrój w kostkę, skrop oliwą z oliwek, a następnie przełóż razem z czosnkiem na wyłożoną pergaminem blachę i piecz 20 minut.

3

Dynię i czosnek ostudź i zmiksuj w blenderze na pure.

4

Na patelni roztop masło, dodaj cebulę, papryczkę i imbir i duś przez 5 minut.

5

Następnie dodaj mleko kokosowe, pastę curry i pure z dyni i czosnku. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień- gotuj przez 10 minut. Dodaj sól.

6

Po ugotowaniu całość zmiksuj na gładką masę.

7

Podaj z ulubionymi kiełkami.

Zupa dyniowa