Zupa brokułowa na surowo w białej misce. Widać kawałki kalafiora i listki bazylii. W tle widać kawałki brokuła.

Zupa brokułowa na surowo będzie świetnym pomysłem na wdrożenie większej ilości surowych warzyw do Twojej diety.

Wiesz, jakie są zalety wprowadzania do diety SUROWYCH warzyw?

🥦 Jedzenie warzyw na surowo oznacza, że ​​prawdopodobnie dostarczysz organizmowi więcej rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych np. witaminy C i witamin z grupy B – niż po zjedzeniu gotowanych warzyw. Jednak pamiętaj, że gotowane warzywa także dostarczają tych składników.

🥦 Jednym z powodów, dla których warzywa są dla Ciebie tak dobre, jest zawartość przeciwutleniaczy. Podobnie jak witamina C, antyoksydanty mogą ulegać rozkładowi podczas gotowania. Niektóre rozpuszczalne w wodzie przeciwutleniacze mogą przenikać do wody podczas gotowania warzyw, podczas gdy inne przeciwutleniacze mogą być neutralizowane przez olej kuchenny, który naturalnie zaczyna się utleniać podczas termicznej obróbki posiłków. Spożywanie surowych warzyw w sezonie pomaga uzyskać jak największą zawartość przeciwutleniaczy.

🥦 Dzięki spożywaniu surowych warzyw możesz zapewnić sobie większą różnorodność w diecie. Jeśli zazwyczaj do obiadu dodajesz pieczone lub gotowane brokuły, podanie ich w wersji surowej może dodać przyjemnego chrupania i sprawić, że obiad będzie "ciekawszy" i "świeży".

Surowe warzywa powinny znaleźć miejsce w każdej zdrowej diecie, jednak gotowanie ma również pewne zalety. Niektóre składniki odżywcze stają się bardziej biodostępne po ugotowaniu. Na przykład marchew ma więcej biodostępnego beta-karotenu – źródła witaminy A – gdy jest gotowana, niż gdy jest surowa. A likopen, przeciwutleniacz, który sprawia, że ​​pomidory stają się czerwone, najlepiej wchłania się po obróbce termicznej.

Dlatego jedz warzywa w różnych zdrowych wersjach – gotowane na parze, pieczone, grillowane itp. – a także surowe. Różnorodne metody gotowania, a także różnorodne produkty spożywcze są kluczem do dobrze zbilansowanej diety, która dostarcza potrzebnych składników odżywczych.

1

Bulion podgrzej i rozpuść w nim odrobinę agaru, aby zagęścić zupę, ale uważaj z ilością, żeby nie powstała galaretka. Sprawdź zalecane proporcje na opakowaniu agaru.

2

Przestudzony bulion z agarem zmiksuj z surowym brokułem do powstania jednolitej konsystencji.

3

Podawaj z surową marchewką startą na tarce i drobnymi różyczkami surowego kalafiora oraz świeżą bazylią.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity20 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 5 różyczek surowego brokuła
 1 łyżka stołowa łyżka startej marchewki
 1 garstka różyczek surowego kalafiora
 1 szczypta agaru
  kilka listków świeżej bazylii
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 5 różyczek surowego brokuła
 1 łyżka stołowa łyżka startej marchewki
 1 garstka różyczek surowego kalafiora
 1 szczypta agaru
  kilka listków świeżej bazylii

Opis przygotowania

1

Bulion podgrzej i rozpuść w nim odrobinę agaru, aby zagęścić zupę, ale uważaj z ilością, żeby nie powstała galaretka. Sprawdź zalecane proporcje na opakowaniu agaru.

2

Przestudzony bulion z agarem zmiksuj z surowym brokułem do powstania jednolitej konsystencji.

3

Podawaj z surową marchewką startą na tarce i drobnymi różyczkami surowego kalafiora oraz świeżą bazylią.

Zupa brokułowa na surowo