Zapiekane bataty z czosnkiem pokrojone w plasterki w przeźroczystej misce. W tle widać bataty i ząbki czosnku.

Zapiekane bataty z czosnkiem to świetny pomysł na warzywną przekąskę. Słodki smak batatów i wyrazisty smak czosnku idealnie się uzupełniają.

1

Bataty obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 5 mm.

2

Rozłóż wszystkie na blasze wyłożonej pergaminem.

3

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą.

4

Tak powstałym sosem posmaruj bataty.

5

Na koniec oprósz je solą i pieprzem.

6

Piecz ok. 25 minut w 170 stopniach.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity40 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 2 średnie bataty
 4 ząbki czosnku
 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 pieprz
 sól
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 2 średnie bataty
 4 ząbki czosnku
 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 pieprz
 sól

Opis przygotowania

1

Bataty obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 5 mm.

2

Rozłóż wszystkie na blasze wyłożonej pergaminem.

3

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą.

4

Tak powstałym sosem posmaruj bataty.

5

Na koniec oprósz je solą i pieprzem.

6

Piecz ok. 25 minut w 170 stopniach.

Zapiekane bataty z czosnkiem