Zakwas żytni na chleb w szklanym słoju.

Dzięki procesowi fermentacji, przez który przechodzi zakwas, możemy uzyskać mnóstwo korzyści odżywczych. Pieczywo na zakwasie staje się zdrowszym wyborem.

Dlaczego?

• Twój organizm wchłania więcej składników odżywczych z chleba na zakwasie.
• Niższy poziom fitynianów oznacza, że pieczywo staje się bardziej strawne i pożywne.
• Zakwas jest również prebiotykiem, czyli składnikiem, który odżywia pożyteczne bakterie w układzie pokarmowym, jednocześnie pomagając utrzymać prawidłowe funkcje jelit.

1

Pół szklanki mąki żytniej wsyp do słoika i zalej ok. połową szklanki letniej wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj dobrze bawełnianą ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na dobę.

2

Mieszaj 3-4 razy dziennie drewnianą łyżką. Zakwas chlebowy – jak każdy zakwas – może reagować z plastikowymi i metalowymi przyborami kuchennymi.

3

Kiedy na słoiku pojawią się bąbelki powietrza, dodaj następne pół szklanki wody i pół szklanki mąki żytniej.

4

Pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 1 lub 2 dni – zależnie od tego, jak zakwas będzie „rósł” - powiększał swoją objętość w słoiku.

Share on facebook
Stopień trudnościŚrednio zaawansowanyLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 1 szklanka dobrze zmielonej (pełnoziarnistej) mąki żytniej
 1 szklanka wody
 potrzebujesz również słoika o pojemności ok. 1 litra.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 1 szklanka dobrze zmielonej (pełnoziarnistej) mąki żytniej
 1 szklanka wody
 potrzebujesz również słoika o pojemności ok. 1 litra.

Opis przygotowania

1

Pół szklanki mąki żytniej wsyp do słoika i zalej ok. połową szklanki letniej wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj dobrze bawełnianą ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na dobę.

2

Mieszaj 3-4 razy dziennie drewnianą łyżką. Zakwas chlebowy – jak każdy zakwas – może reagować z plastikowymi i metalowymi przyborami kuchennymi.

3

Kiedy na słoiku pojawią się bąbelki powietrza, dodaj następne pół szklanki wody i pół szklanki mąki żytniej.

4

Pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 1 lub 2 dni – zależnie od tego, jak zakwas będzie „rósł” - powiększał swoją objętość w słoiku.

Zakwas żytni na chleb