Składniki
Składniki
2 kg buraków
3 l wody
3 łyżki soli kamiennej
3 główki czosnku
przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego lub czarnego pieprzu
*opcjonalnie 2 łyżki soku z ogórków kiszonych
Opis przygotowania
Przygotowanie
1
Buraki umyj i pokrój w cienkie plastry, wymieszaj z czosnkiem i przyprawami.
2
Następnie zalej je letnią solanką przygotowaną w proporcji 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody.
Buraki powinny być zalane tak, by nie wypływały - w tym celu możesz je przykryć małym talerzykiem lub dobrze wymytym kamykiem.
3
Tak przygotowane naczynie przykryj gazą lub lnianą ścierką i odstaw w ciepłe, przewiewne miejsce na kilka dni. powstającą pianę możesz zbierać drewnianą łyżką kilka razy dziennie.