Świeże buraki przygotowane na zakwas z buraków

Kwas mlekowy jest naturalnym probiotykiem, zawierającym bakterie kwasu mlekowego. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Kwas ten wspaniale oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga też regulować florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie oraz bierze udział w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B.

Zakwas z buraków robić można z wieloma dodatkami, podaję tutaj przepis na podstawowy zakwas, który możesz dowolnie modyfikować dodając np. chrzan, goździki, lukrecję czy liście porzeczki.

Przygotowanie
1

Buraki umyj  i pokrój  w cienkie plastry, wymieszaj z czosnkiem i przyprawami.

2

Następnie zalej je letnią solanką przygotowaną w proporcji 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody.
Buraki powinny być zalane tak, by nie wypływały - w tym celu możesz je przykryć małym talerzykiem lub dobrze wymytym kamykiem.

3

Tak przygotowane naczynie przykryj gazą lub lnianą ścierką i odstaw w ciepłe, przewiewne miejsce na kilka dni. powstającą pianę możesz zbierać drewnianą łyżką  kilka razy dziennie.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Liczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki
 2 kg buraków
 3 l wody
 3 łyżki soli kamiennej
 3 główki czosnku
 przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego lub czarnego pieprzu
 *opcjonalnie 2 łyżki soku z ogórków kiszonych
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

Składniki
 2 kg buraków
 3 l wody
 3 łyżki soli kamiennej
 3 główki czosnku
 przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego lub czarnego pieprzu
 *opcjonalnie 2 łyżki soku z ogórków kiszonych

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Buraki umyj  i pokrój  w cienkie plastry, wymieszaj z czosnkiem i przyprawami.

2

Następnie zalej je letnią solanką przygotowaną w proporcji 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody.
Buraki powinny być zalane tak, by nie wypływały - w tym celu możesz je przykryć małym talerzykiem lub dobrze wymytym kamykiem.

3

Tak przygotowane naczynie przykryj gazą lub lnianą ścierką i odstaw w ciepłe, przewiewne miejsce na kilka dni. powstającą pianę możesz zbierać drewnianą łyżką  kilka razy dziennie.

Zakwas z buraków