Wywar ten jest podstawą zup na etapie postu, warto przygotować kilka porcji i na jego bazie przyrządzi np. krem z kalafiora - delikatnie zmiękczonego na parze, zblendowanego na jednolitą masę. Podany z kiełkami lucerny lub rzodkiewki smakuje wyśmienicie.

Zupom postnym i warzywom w formie płynnej została poświęcona wydana w czerwcu 2020 książka "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® w postaci płynnej, do lektury której serdecznie zapraszam.

Przygotowanie
1

Warzywa, obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

2

Zalej 2 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj ok. 30-40 minut.

3

Gotowy wywar pozostaw pod przykryciem i dorzuć wybrane zioła.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity30 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki
 4 duże marchewki
 1 pietruszka
 1 mały por
 ¼ małego selera
 1 średnia cebula
 2 łodygi selera naciowego
 1 pomidor
 ½ cukinii
 zioła do wyboru: lubczyk, rozmaryn, natka pietruszki
 5 listków laurowych
 10 szt. ziela angielskiego
 10 ziaren pieprzu
 sól do smaku
 *opcjonalnie 3 - 5 goździków
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

Składniki
 4 duże marchewki
 1 pietruszka
 1 mały por
 ¼ małego selera
 1 średnia cebula
 2 łodygi selera naciowego
 1 pomidor
 ½ cukinii
 zioła do wyboru: lubczyk, rozmaryn, natka pietruszki
 5 listków laurowych
 10 szt. ziela angielskiego
 10 ziaren pieprzu
 sól do smaku
 *opcjonalnie 3 - 5 goździków

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Warzywa, obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

2

Zalej 2 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj ok. 30-40 minut.

3

Gotowy wywar pozostaw pod przykryciem i dorzuć wybrane zioła.

Wywar z warzyw