Pasztet wegański z soczewicy i kaszy jaglanej leżący na drewnianej desce.

Sprawdzony przepis na roślinny pasztet. Smaczny i niewymagający w wykonaniu.

1

Soczewicę i kaszę jaglaną zalej wodą i namaczaj przez godzinę.

2

Po tym czasie kaszę wylej na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą.

3

Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż w garnku na oleju.

4

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w plastry marchewki, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

5

Po ok. 2 minutach zalej warzywa bulionem i dodaj namoczoną soczewicę i kaszę jaglaną.

6

Gotuj całość przez 25 min lub do wyraźnego zgęstnienia i zmiękczenia
składników.

7

Otrzymaną pastę wystudź, zblenduj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

8

Piecz w 180°C przez 1 godzinę i 15 min. Pasztet najłatwiej kroić po wystudzeniu, wtedy będzie bardziej zwarty i utrzyma swój kształt.

Share on facebook
Stopień trudnościŚrednio zaawansowanyCzas całkowity3 godz.Liczba porcji1 Porcja

Składniki

 500 g soczewicy czerwonej
 4 łyżka stołowa kaszy jaglanej
 2 średnie marchewki
 1 duża cebula
 1 ząbek czosnku
 500 ml bulionu warzywnego
 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
 2 łyżka stołowa oleju rzepakowego
 przyprawy do smakusól, pieprz (może być ziołowy), słodka papryka, papryka wędzona, ziarna kolendry, kumin, kurkuma
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 500 g soczewicy czerwonej
 4 łyżka stołowa kaszy jaglanej
 2 średnie marchewki
 1 duża cebula
 1 ząbek czosnku
 500 ml bulionu warzywnego
 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
 2 łyżka stołowa oleju rzepakowego
 przyprawy do smakusól, pieprz (może być ziołowy), słodka papryka, papryka wędzona, ziarna kolendry, kumin, kurkuma

Opis przygotowania

1

Soczewicę i kaszę jaglaną zalej wodą i namaczaj przez godzinę.

2

Po tym czasie kaszę wylej na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą.

3

Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż w garnku na oleju.

4

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w plastry marchewki, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

5

Po ok. 2 minutach zalej warzywa bulionem i dodaj namoczoną soczewicę i kaszę jaglaną.

6

Gotuj całość przez 25 min lub do wyraźnego zgęstnienia i zmiękczenia
składników.

7

Otrzymaną pastę wystudź, zblenduj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

8

Piecz w 180°C przez 1 godzinę i 15 min. Pasztet najłatwiej kroić po wystudzeniu, wtedy będzie bardziej zwarty i utrzyma swój kształt.

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej