Przekąski to najłatwiejsze przepisy ale mogą sprawiać w diecie zamieszanie. Często mamy wrażenie, że są trudno dostępne i wymagają od nas zbyt dużo przygotowania, aby wpisywały się w kanon prostoty. 

Przygotuj swoje łatwo dostępne warzywa, które po prostu  masz pod ręką. Kieruj się sezonowością i szukaj nowych smaków.   

Przygotowanie
1

Szeroki słoik o wysokości 10 cm umyj i wytrzyj

2

warzywa przed pokrojeniem odpowiednio przygotuj - przepłucz je w wodzie z octem, solą czy sodą (dłużej zachowają świeżość ). 

3

Następnie pokrojone w wygodne słupki warzywa poukładaj zamiennie w słoiku

4

Jeśli to przekąska na później, słoik możesz zakręcić lub po prostu zakryć większą miseczką czy talerzykiem.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity15 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki
 ulubione warzywa - np. marchewka, czerwona papryka, seler naciowy, seler korzeniowy, ogórek zielony lub kiszony czy rabarbar
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

Składniki
 ulubione warzywa - np. marchewka, czerwona papryka, seler naciowy, seler korzeniowy, ogórek zielony lub kiszony czy rabarbar

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Szeroki słoik o wysokości 10 cm umyj i wytrzyj

2

warzywa przed pokrojeniem odpowiednio przygotuj - przepłucz je w wodzie z octem, solą czy sodą (dłużej zachowają świeżość ). 

3

Następnie pokrojone w wygodne słupki warzywa poukładaj zamiennie w słoiku

4

Jeśli to przekąska na później, słoik możesz zakręcić lub po prostu zakryć większą miseczką czy talerzykiem.

Warzywne przekąski