Szpinak charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego,
witaminy C, potasu i błonnika pokarmowego. Jest również źródłem witaminy E, witaminy B6, magnezu. Występujący w nim beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która pomaga utrzymać prawidłowe właściwości skóry i wzrok.
Kwas foliowy, witamina B6 i magnez natomiast pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia, a witamina C wzmacnia układ odpornościowy
i zwiększa wchłanianie żelaza z innych pokarmów. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a błonnik pokarmowy jest korzystny dla trawienia. Witamina E działa chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

1

Szpinak z dwiema łyżkami wody ( ja użyłam tej z kiszonki) dusimy na patelni.

2

Dodajemy pomidorki pokrojone na połowę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

3

Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity30 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 2 garście szpinaku
 3 ząbki czosnku
 13 pomidorków koktajlowych
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 2 garście szpinaku
 3 ząbki czosnku
 13 pomidorków koktajlowych

Opis przygotowania

1

Szpinak z dwiema łyżkami wody ( ja użyłam tej z kiszonki) dusimy na patelni.

2

Dodajemy pomidorki pokrojone na połowę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

3

Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.

Szpinak z pomidorami, czosnkiem i ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *