
Szpinak charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego,
witaminy C, potasu i błonnika pokarmowego. Jest również źródłem witaminy E, witaminy B6, magnezu. Występujący w nim beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która pomaga utrzymać prawidłowe właściwości skóry i wzrok.
Kwas foliowy, witamina B6 i magnez natomiast pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia, a witamina C wzmacnia układ odpornościowy
i zwiększa wchłanianie żelaza z innych pokarmów. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a błonnik pokarmowy jest korzystny dla trawienia. Witamina E działa chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Szpinak z dwiema łyżkami wody ( ja użyłam tej z kiszonki) dusimy na patelni.
Dodajemy pomidorki pokrojone na połowę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
Składniki
Składniki
Opis przygotowania
Szpinak z dwiema łyżkami wody ( ja użyłam tej z kiszonki) dusimy na patelni.
Dodajemy pomidorki pokrojone na połowę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.