Za dużo jabłek w domu? Nie pozwól im się zepsuć - ususz je! Suszone jabłka to świetny chrupiący przysmak!

1

Jabłka umyj i wytnij gniazda nasienne.

2

Pokrój owoce w jak najcieńsze plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Możesz je lekko oprószyć przyprawami.

4

Wstaw do zimnego piekarnika i powoli rozgrzewaj go do 100 stopni Celsjusza.

5

Susz jabłka ok. 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim blachę z owocami. Kiedy ostygną, odwróć plasterki na drugą stronę, ponownie rozgrzej piekarnik i susz owoce ok. 30 minut.

Dokładny czas suszenia będzie zależał od odmiany jabłek i grubości plasterków. Można także skorzystać z suszarki do warzyw. Gotowe suszone jabłka rozpoznasz po tym, że są chrupiące.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity1 godz.Liczba porcji1 Porcja

Składniki

 1 kg jabłek
 opcjonalnie przyprawa- goździki, cynamon(według uznania)
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 1 kg jabłek
 opcjonalnie przyprawa- goździki, cynamon(według uznania)

Opis przygotowania

1

Jabłka umyj i wytnij gniazda nasienne.

2

Pokrój owoce w jak najcieńsze plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Możesz je lekko oprószyć przyprawami.

4

Wstaw do zimnego piekarnika i powoli rozgrzewaj go do 100 stopni Celsjusza.

5

Susz jabłka ok. 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim blachę z owocami. Kiedy ostygną, odwróć plasterki na drugą stronę, ponownie rozgrzej piekarnik i susz owoce ok. 30 minut.

Dokładny czas suszenia będzie zależał od odmiany jabłek i grubości plasterków. Można także skorzystać z suszarki do warzyw. Gotowe suszone jabłka rozpoznasz po tym, że są chrupiące.

Suszone jabłka