Składniki
1 kg jabłek
opcjonalnie przyprawa- goździki, cynamon(według uznania)
Opis przygotowania
1
Jabłka umyj i wytnij gniazda nasienne.
2
Pokrój owoce w jak najcieńsze plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3
Możesz je lekko oprószyć przyprawami.
4
Wstaw do zimnego piekarnika i powoli rozgrzewaj go do 100 stopni Celsjusza.
5
Susz jabłka ok. 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim blachę z owocami. Kiedy ostygną, odwróć plasterki na drugą stronę, ponownie rozgrzej piekarnik i susz owoce ok. 30 minut.
Dokładny czas suszenia będzie zależał od odmiany jabłek i grubości plasterków. Można także skorzystać z suszarki do warzyw. Gotowe suszone jabłka rozpoznasz po tym, że są chrupiące.