Rzodkiewka wspaniale komponuje się niemal z każdym warzywem, to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Ostra, kolorowa, soczysta. Doskonała do schrupania jako przekąska, do surówek czy kiszona. Liście rzodkiewki także są jadalne, a jej kiełki to prawdziwe bogactwo błonnika i składników mineralnych.

Zaczynamy przygodę z rzodkiewką?

Przygotowanie
1

Warzywa starannie umyj.

2

Rzodkiewkę pokrój w plasterki, skrop delikatnie octem jabłkowym i wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem

3

Dopraw szczyptą soli i gotowe

TrudnośćPoczątkującyCzas całkowity10 minutIlość1 Porcja

Składniki

Składniki - wariant 1
 10 rzodkiewek
 1 pęczek kopru
 ocet jabłkowy do skropienia
Składniki - wariant 2
 10 rzodkiewek
 1 mały ogórek szklarniowy
 1 szczypiorek
 1 natka pietruszki
 ocet jabłkowy do skropienia
 przyprawy: sól i pieprz - użyj swoich ulubionych
Syrop z czosnku na odpornośćKilka badań naukowych wykazało, że czosnek pomaga zapobiegać przeziębieniom. Badanie przeprowadzone w Garlic Center we wschodnim Sussex dowiodło, że u osób regularnie przyjmujących suplementy czosnkowe, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 50 %, a gdy przeziębienie to jednak miało miejsce, objawy kliniczne były wyraźnie łagodniejsze.

Składniki

Składniki - wariant 1
 10 rzodkiewek
 1 pęczek kopru
 ocet jabłkowy do skropienia
Składniki - wariant 2
 10 rzodkiewek
 1 mały ogórek szklarniowy
 1 szczypiorek
 1 natka pietruszki
 ocet jabłkowy do skropienia
 przyprawy: sól i pieprz - użyj swoich ulubionych

Kolejność

Przygotowanie
1

Warzywa starannie umyj.

2

Rzodkiewkę pokrój w plasterki, skrop delikatnie octem jabłkowym i wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem

3

Dopraw szczyptą soli i gotowe

Surówki z rzodkiewki