Rzodkiewka wspaniale komponuje się niemal z każdym warzywem, to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Ostra, kolorowa, soczysta. Doskonała do schrupania jako przekąska, do surówek czy kiszona. Liście rzodkiewki także są jadalne, a jej kiełki to prawdziwe bogactwo błonnika i składników mineralnych.

Zaczynamy przygodę z rzodkiewką?

Przygotowanie
1

Warzywa starannie umyj.

2

Rzodkiewkę pokrój w plasterki, skrop delikatnie octem jabłkowym i wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem

3

Dopraw szczyptą soli i gotowe

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity10 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki - wariant 1
 10 rzodkiewek
 1 pęczek kopru
 ocet jabłkowy do skropienia
Składniki - wariant 2
 10 rzodkiewek
 1 mały ogórek szklarniowy
 1 szczypiorek
 1 natka pietruszki
 ocet jabłkowy do skropienia
 przyprawy: sól i pieprz - użyj swoich ulubionych
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

Składniki - wariant 1
 10 rzodkiewek
 1 pęczek kopru
 ocet jabłkowy do skropienia
Składniki - wariant 2
 10 rzodkiewek
 1 mały ogórek szklarniowy
 1 szczypiorek
 1 natka pietruszki
 ocet jabłkowy do skropienia
 przyprawy: sól i pieprz - użyj swoich ulubionych

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Warzywa starannie umyj.

2

Rzodkiewkę pokrój w plasterki, skrop delikatnie octem jabłkowym i wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem

3

Dopraw szczyptą soli i gotowe

Surówki z rzodkiewki