Surówka z czerwonej kapusty z pomidorem ułożona na ciemnym talerzu. Obok surówki leży widelec.

Czerwoną kapustę można wykorzystać do szybkich surówek, idealnych na przekąskę. Świetnie sprawdzi się w trakcie postu, dostarczy wielu cennych składników m.in. witamin z grupy B, C, A i E, kwasu foliowego, flawonoidów. Czerwona kapusta ma więcej witamin niż jej biała odpowiedniczka.

Podpowiedź:
Kapustę po szatkowaniu możesz ubić np. wałkiem- będzie wtedy bardziej chrupiąca.

1

Kapustę poszatkuj, pomidor umyj i pokrój na ćwiartki.

2

Dodaj przyprawy, posyp posiekaną natką pietruszki i kiełkami.

3

Na koniec skrop sokiem z cytryny.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity10 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 ¼ małej główki czerwonej kapusty
 1 pomidor
 natka pietruszki
 kiełki
 ulubione ziołaopcjonalnie
 1 łyżeczka soku z cytryny
 sól himalajska
 pieprz
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 ¼ małej główki czerwonej kapusty
 1 pomidor
 natka pietruszki
 kiełki
 ulubione ziołaopcjonalnie
 1 łyżeczka soku z cytryny
 sól himalajska
 pieprz

Opis przygotowania

1

Kapustę poszatkuj, pomidor umyj i pokrój na ćwiartki.

2

Dodaj przyprawy, posyp posiekaną natką pietruszki i kiełkami.

3

Na koniec skrop sokiem z cytryny.

Surówka z czerwonej kapusty z pomidorem