Na diecie często brakuje nam wyrazistych smaków dlatego zachęcam do przygotowania własnych warzyw w zalewie octowej. Można je wykorzystać do surówek czy jako dodatek do dań na gorąco - znakomicie podkręcają i uzupełniają smak potrawy.

Przygotowanie
1

Czerwoną kapustę pokrój wzdłuż na szerokie plastry (ok. 1 cm grubości).

2

Ułóż ją jak najściślej w szerokim, litrowym słoiku i zalej zalewą.

3

Marchewkę i ogórka pokrój w plasterki, cebulę w piórka, dodaj plaster czerwonej kapusty z zalewy i surówkowa bomba witaminowa gotowa!

TrudnośćPoczątkującyCzas całkowity20 minutIlość1 Porcja

Składniki

Składniki
 10 plastrów marchewki, ciętej wzdłuż
 10 cienkich plastrów ogórka
 1 plaster czerwonej cebuli
 1 plaster kapusty kiszonej z zalewy octowej
Syrop z czosnku na odpornośćKilka badań naukowych wykazało, że czosnek pomaga zapobiegać przeziębieniom. Badanie przeprowadzone w Garlic Center we wschodnim Sussex dowiodło, że u osób regularnie przyjmujących suplementy czosnkowe, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 50 %, a gdy przeziębienie to jednak miało miejsce, objawy kliniczne były wyraźnie łagodniejsze.

Składniki

Składniki
 10 plastrów marchewki, ciętej wzdłuż
 10 cienkich plastrów ogórka
 1 plaster czerwonej cebuli
 1 plaster kapusty kiszonej z zalewy octowej

Kolejność

Przygotowanie
1

Czerwoną kapustę pokrój wzdłuż na szerokie plastry (ok. 1 cm grubości).

2

Ułóż ją jak najściślej w szerokim, litrowym słoiku i zalej zalewą.

3

Marchewkę i ogórka pokrój w plasterki, cebulę w piórka, dodaj plaster czerwonej kapusty z zalewy i surówkowa bomba witaminowa gotowa!

Surówka warzywna z czerwoną kapustą w zalewie octowej