
Burak i mięta to ciekawe połączenie. Mięta w tym soku świetnie orzeźwia. Sok możesz wycisnąć także z kiszonych buraków.
Buraki i ich liście to bardzo dobre źródło witamin A, B i C oraz minerałów m.in. cynku i potasu. Kryją się w nich również substancje takie jak antocyjany czy flawonoidy, czyli nasza antynowotworowa tarcza.
1
Buraki dokładnie umyj, jeśli posiadasz buraki ekologiczne lub z własnej uprawy, nie musisz ich obierać.
2
Wyciśnij sok, a pod koniec wyciskania dodaj listki mięty i wodę.
Składniki
3 buraki czerwonerazem z liśćmi w sezonie
kilka listków mięty
1 szklanka wody
Składniki
3 buraki czerwonerazem z liśćmi w sezonie
kilka listków mięty
1 szklanka wody
Opis przygotowania
1
Buraki dokładnie umyj, jeśli posiadasz buraki ekologiczne lub z własnej uprawy, nie musisz ich obierać.
2
Wyciśnij sok, a pod koniec wyciskania dodaj listki mięty i wodę.