Sok z buraka z miętą w szklance udekorowany listkami mięty. W tle widać pokrojonego buraka.

Burak i mięta to ciekawe połączenie. Mięta w tym soku świetnie orzeźwia. Sok możesz wycisnąć także z kiszonych buraków.
Buraki i ich liście to bardzo dobre źródło witamin A, B i C oraz minerałów m.in. cynku i potasu. Kryją się w nich również substancje takie jak antocyjany czy flawonoidy, czyli nasza antynowotworowa tarcza.

1

Buraki dokładnie umyj, jeśli posiadasz buraki ekologiczne lub z własnej uprawy, nie musisz ich obierać.

2

Wyciśnij sok, a pod koniec wyciskania dodaj listki mięty i wodę.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity15 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 3 buraki czerwonerazem z liśćmi w sezonie
 kilka listków mięty
 1 szklanka wody
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 3 buraki czerwonerazem z liśćmi w sezonie
 kilka listków mięty
 1 szklanka wody

Opis przygotowania

1

Buraki dokładnie umyj, jeśli posiadasz buraki ekologiczne lub z własnej uprawy, nie musisz ich obierać.

2

Wyciśnij sok, a pod koniec wyciskania dodaj listki mięty i wodę.

Sok z buraka z miętą