rozdrobniony kalafior w białej misce. W tle widać główkę kalafiora.

Ryż z kalafiora? Brzmi ciekawie? Sprawdź prosty przepis i "odśwież" swoje dania. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu/lunchu jak i przekąska.

1

Kalafior dokładnie umyj i rozdrobnij w blenderze lub za pomocą noża, tak aby przypominał ryż.

2

Na patelnię dodaj olej i masło i czosnek i posiekaną cebulę, duś wszystko 1-2 minuty.

3

W następnym kroku dodaj kalafiorowy "ryż".

4

Dopraw solą i pieprzem, podlej wodą i wymieszaj.

5

Duś przez 7 minut, aż kalafior będzie miękki.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity20 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 ½ kalafiora
 ½ cebuli
 2 łyżeczka oliwy z oliwek
  masło klarowane
 1 ząbek drobno posiekanego czosnkuwięcej jeśli lubisz
 ¼ łyżeczka soli himalajskiej
 ¼ łyżeczka czarnego pieprzu
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 ½ kalafiora
 ½ cebuli
 2 łyżeczka oliwy z oliwek
  masło klarowane
 1 ząbek drobno posiekanego czosnkuwięcej jeśli lubisz
 ¼ łyżeczka soli himalajskiej
 ¼ łyżeczka czarnego pieprzu

Opis przygotowania

1

Kalafior dokładnie umyj i rozdrobnij w blenderze lub za pomocą noża, tak aby przypominał ryż.

2

Na patelnię dodaj olej i masło i czosnek i posiekaną cebulę, duś wszystko 1-2 minuty.

3

W następnym kroku dodaj kalafiorowy "ryż".

4

Dopraw solą i pieprzem, podlej wodą i wymieszaj.

5

Duś przez 7 minut, aż kalafior będzie miękki.

Ryż z kalafiora