Rabarbar to niskokaloryczne warzywo o kwaskowatych łodygach, charakteryzujące się niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika pokarmowego, którego wpływ na układ trawienny człowieka jest nieoceniony. Bogaty jest także w witaminę K. Jego młode, cienkie łodygi zawierają mniej kwasu szczawiowego niż grube, ciemnoczerwone łodygi dorosłe. Warto dodać, że rabarbar dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnym pojemniku - nawet do 10 tygodni w temperaturze ok. 0- 2 °C.

Przygotowanie
1

Przygotowane składniki umyj, pokrój, włóż do rondla i gotuj ze szklanką wody na małym ogniu przez ok. 20 minut.

TrudnośćPoczątkującyCzas całkowity30 minutIlość1 Porcja

Składniki

Składniki
 1 małe jabłko
 1 średnia łodyga rabarbaru
 anyż gwiazdowy lub goździki
Chipsy z jarmużu z sezamemJarmuż znany jest ze swoich cudownych właściwości prozdrowotnych. Pieczone chipsy z jarmużu to pyszna, zdrowa i niezwykle chrupiąca przekąska.

Składniki

Składniki
 1 małe jabłko
 1 średnia łodyga rabarbaru
 anyż gwiazdowy lub goździki

Kolejność

Przygotowanie
1

Przygotowane składniki umyj, pokrój, włóż do rondla i gotuj ze szklanką wody na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Rabarbarowy kompot z jabłkiem