Rabarbar to niskokaloryczne warzywo o kwaskowatych łodygach, charakteryzujące się niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika pokarmowego, którego wpływ na układ trawienny człowieka jest nieoceniony. Bogaty jest także w witaminę K. Jego młode, cienkie łodygi zawierają mniej kwasu szczawiowego niż grube, ciemnoczerwone łodygi dorosłe. Warto dodać, że rabarbar dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnym pojemniku - nawet do 10 tygodni w temperaturze ok. 0- 2 °C.

Przygotowanie
1

Przygotowane składniki umyj, pokrój, włóż do rondla i gotuj ze szklanką wody na małym ogniu przez ok. 20 minut.

TrudnośćPoczątkującyCzas całkowity30 minutIlość1 Porcja

Składniki

Składniki
 1 małe jabłko
 1 średnia łodyga rabarbaru
 anyż gwiazdowy lub goździki
Syrop z czosnku na odpornośćKilka badań naukowych wykazało, że czosnek pomaga zapobiegać przeziębieniom. Badanie przeprowadzone w Garlic Center we wschodnim Sussex dowiodło, że u osób regularnie przyjmujących suplementy czosnkowe, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 50 %, a gdy przeziębienie to jednak miało miejsce, objawy kliniczne były wyraźnie łagodniejsze.

Składniki

Składniki
 1 małe jabłko
 1 średnia łodyga rabarbaru
 anyż gwiazdowy lub goździki

Kolejność

Przygotowanie
1

Przygotowane składniki umyj, pokrój, włóż do rondla i gotuj ze szklanką wody na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Rabarbarowy kompot z jabłkiem