
Rabarbar to niskokaloryczne warzywo o kwaskowatych łodygach, charakteryzujące się niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika pokarmowego, którego wpływ na układ trawienny człowieka jest nieoceniony. Bogaty jest także w witaminę K. Jego młode, cienkie łodygi zawierają mniej kwasu szczawiowego niż grube, ciemnoczerwone łodygi dorosłe. Warto dodać, że rabarbar dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnym pojemniku - nawet do 10 tygodni w temperaturze ok. 0- 2 °C.
Przygotowanie
1
Przygotowane składniki umyj, pokrój, włóż do rondla i gotuj ze szklanką wody na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Składniki
Składniki
1 małe jabłko
1 średnia łodyga rabarbaru
anyż gwiazdowy lub goździki
Składniki
Składniki
1 małe jabłko
1 średnia łodyga rabarbaru
anyż gwiazdowy lub goździki
Opis przygotowania
Przygotowanie
1
Przygotowane składniki umyj, pokrój, włóż do rondla i gotuj ze szklanką wody na małym ogniu przez ok. 20 minut.