Rabarbar to niskokaloryczne warzywo o kwaskowatych łodygach, charakteryzujące się niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika pokarmowego, którego wpływ na układ trawienny człowieka jest nieoceniony. Bogaty jest także w witaminę K. Jego młode, cienkie łodygi zawierają mniej kwasu szczawiowego niż grube, ciemnoczerwone łodygi dorosłe. Warto dodać, że rabarbar dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnym pojemniku - nawet do 10 tygodni w temperaturze ok. 0- 2 °C.

Przygotowanie
1

Przygotowane składniki umyj, pokrój, włóż do rondla i gotuj ze szklanką wody na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity30 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki
 1 małe jabłko
 1 średnia łodyga rabarbaru
 anyż gwiazdowy lub goździki
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

Składniki
 1 małe jabłko
 1 średnia łodyga rabarbaru
 anyż gwiazdowy lub goździki

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Przygotowane składniki umyj, pokrój, włóż do rondla i gotuj ze szklanką wody na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Rabarbarowy kompot z jabłkiem