Składniki
½ małej cukinii
½ brokuła
½ marchewki
1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
1 awokado
1 cebula
1 jajko
3 łyżka stołowa mąki migdałowej lub mielonej babki płesznik
1 papryczka chili
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka szczypiorku
kurkuma, sól ziołowa, pieprz
Opis przygotowania
1
Marchewkę i cebulę obierz. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2
Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki i wbij jajko.
3
Awokado pokrój w kostkę i rozgnieć.
4
Całość dopraw kurkumą, solą i pieprzem i dodaj mąkę (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki).
5
Mieszaj tak długo, aż powstanie gęsta masa.
6
Na patelni rozpuść olej kokosowy i układaj uformowane placuszki warzywne.
7
Duś pod przykryciem po 3 minuty z każdej strony.