Placuszki z cukinii w glinianej misce. Miska stoi na kuchennym stole. Pod miską znajduje się kuchenna ścierka w niebiesko-białą kratkę.

Placuszki z cukinii mogą być pyszną alternatywą dla klasycznej wersji z ziemniaków. Takie placki możemy przygotować na śniadanie, obiad czy zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

1

Marchewkę i cebulę obierz. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2

Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki i wbij jajko.

3

Awokado pokrój w kostkę i rozgnieć.

4

Całość dopraw kurkumą, solą i pieprzem i dodaj mąkę (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki).

5

Mieszaj tak długo, aż powstanie gęsta masa.

6

Na patelni rozpuść olej kokosowy i układaj uformowane placuszki warzywne.

7

Duś pod przykryciem po 3 minuty z każdej strony.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity20 minutLiczba porcji2 Porcje

Składniki

 ½ małej cukinii
 ½ brokuła
 ½ marchewki
 1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
 1 awokado
 1 cebula
 1 jajko
 3 łyżka stołowa mąki migdałowej lub mielonej babki płesznik
 1 papryczka chili
 ½ pęczka natki pietruszki
 ½ pęczka szczypiorku
 kurkuma, sól ziołowa, pieprz
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 ½ małej cukinii
 ½ brokuła
 ½ marchewki
 1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
 1 awokado
 1 cebula
 1 jajko
 3 łyżka stołowa mąki migdałowej lub mielonej babki płesznik
 1 papryczka chili
 ½ pęczka natki pietruszki
 ½ pęczka szczypiorku
 kurkuma, sól ziołowa, pieprz

Opis przygotowania

1

Marchewkę i cebulę obierz. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2

Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki i wbij jajko.

3

Awokado pokrój w kostkę i rozgnieć.

4

Całość dopraw kurkumą, solą i pieprzem i dodaj mąkę (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki).

5

Mieszaj tak długo, aż powstanie gęsta masa.

6

Na patelni rozpuść olej kokosowy i układaj uformowane placuszki warzywne.

7

Duś pod przykryciem po 3 minuty z każdej strony.

Placuszki z cukinii