Seler korzeniowy pokrojony w słupki, ułożony ma blasze z papierem pergaminowym.

Pieczony seler korzeniowy z sosem orzechowym to ciekawa alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Smak selera fajnie łączy się z orzechową nutą.

Seler
1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.

2

Seler obierz i pokrój w słupki, następnie przełóż do miski i dodaj starty czosnek, imbir, sok z limonki, sos tamari, olej, oliwę oraz przyprawy i wymieszaj dokładnie.

3

Rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 25 minut.

Sos orzechowy
4

W rondelku umieść mleko kokosowe, masło orzechowe, olej z orzechów włoskich, sok z limonki, sos i przyprawy.

5

Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut).

6

Gotowym sosem polej upieczony seler i całość posyp sezamem.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity40 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 1 seler
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka startego imbiru
 ½ limonki (sok)
 ½ łyżeczka sosu tamari
 1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub rzepakowego
 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 mielona kolendra, kumin, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka
 ½ łyżka stołowa czarnego lub białego sezamu
Sos orzechowy
 50 ml mleka kokosowego
 1 łyżka stołowa masła orzechowego
 ½ łyżka stołowa oleju z orzechów włoskich ( sezamowy lub oliwa z oliwek)
 ½ limonki (sok)
 sos tamari
 ½ łyżeczka kuminu
 ½ łyżeczka słodkiej papryki
 ¼ łyżeczka chili
 ¼ łyżeczka kolendry
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 1 seler
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka startego imbiru
 ½ limonki (sok)
 ½ łyżeczka sosu tamari
 1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub rzepakowego
 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 mielona kolendra, kumin, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka
 ½ łyżka stołowa czarnego lub białego sezamu
Sos orzechowy
 50 ml mleka kokosowego
 1 łyżka stołowa masła orzechowego
 ½ łyżka stołowa oleju z orzechów włoskich ( sezamowy lub oliwa z oliwek)
 ½ limonki (sok)
 sos tamari
 ½ łyżeczka kuminu
 ½ łyżeczka słodkiej papryki
 ¼ łyżeczka chili
 ¼ łyżeczka kolendry

Opis przygotowania

Seler
1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.

2

Seler obierz i pokrój w słupki, następnie przełóż do miski i dodaj starty czosnek, imbir, sok z limonki, sos tamari, olej, oliwę oraz przyprawy i wymieszaj dokładnie.

3

Rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 25 minut.

Sos orzechowy
4

W rondelku umieść mleko kokosowe, masło orzechowe, olej z orzechów włoskich, sok z limonki, sos i przyprawy.

5

Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut).

6

Gotowym sosem polej upieczony seler i całość posyp sezamem.

Pieczony seler korzeniowy z sosem orzechowym