Składniki
1 seler
1 ząbek czosnku
½ łyżeczka startego imbiru
½ limonki (sok)
½ łyżeczka sosu tamari
1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub rzepakowego
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
mielona kolendra, kumin, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka
½ łyżka stołowa czarnego lub białego sezamu
Sos orzechowy
50 ml mleka kokosowego
1 łyżka stołowa masła orzechowego
½ łyżka stołowa oleju z orzechów włoskich ( sezamowy lub oliwa z oliwek)
½ limonki (sok)
sos tamari
½ łyżeczka kuminu
½ łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczka chili
¼ łyżeczka kolendry
Opis przygotowania
Seler
1
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
2
Seler obierz i pokrój w słupki, następnie przełóż do miski i dodaj starty czosnek, imbir, sok z limonki, sos tamari, olej, oliwę oraz przyprawy i wymieszaj dokładnie.
3
Rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 25 minut.
Sos orzechowy
4
W rondelku umieść mleko kokosowe, masło orzechowe, olej z orzechów włoskich, sok z limonki, sos i przyprawy.
5
Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut).
6
Gotowym sosem polej upieczony seler i całość posyp sezamem.