Pieczona cukinia z serem kozim położona na talerzu z rukolą. Obok na drewnianej desce leżą ząbki czosnku.

Pieczona cukinia z serem kozim to ciekawa propozycja na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Aromatyczne dodatki sprawią, że danie nabiera charakteru.

1

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.

2

Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plasterki.

3

Blachę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym i ułóż na niej cukinię. Piecz około 10 minut z każdej strony do zarumienienia, następnie dopraw solą.

4

Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Papryczkę posiekaj. Wymieszaj z octem i dopraw do smaku (dressing).

5

Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Oliwki pokrój na połówki. Ser kozi lub awokado pokrój w paski i wszystko razem wymieszaj.

6

Upieczoną cukinię posyp rukolą i polej dressingiem. Na wierzch wyłóż sałatkę z cebuli, oliwek i sera.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity30 minutLiczba porcji2 Porcje

Składniki

 1 średnia cukinia
 2 garście rukoli
 4 łyżka stołowa bazyliowej oliwy z czosnkiem
 1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
 2 ząbki czosnku
 ½ zielonej papryczki jalapeno
 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
 ½ czerwonej cebuli
 sok z cytryny
 50 g zielonych oliwek
 50 g sera koziego
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 1 średnia cukinia
 2 garście rukoli
 4 łyżka stołowa bazyliowej oliwy z czosnkiem
 1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
 2 ząbki czosnku
 ½ zielonej papryczki jalapeno
 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
 ½ czerwonej cebuli
 sok z cytryny
 50 g zielonych oliwek
 50 g sera koziego

Opis przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.

2

Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plasterki.

3

Blachę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym i ułóż na niej cukinię. Piecz około 10 minut z każdej strony do zarumienienia, następnie dopraw solą.

4

Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Papryczkę posiekaj. Wymieszaj z octem i dopraw do smaku (dressing).

5

Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Oliwki pokrój na połówki. Ser kozi lub awokado pokrój w paski i wszystko razem wymieszaj.

6

Upieczoną cukinię posyp rukolą i polej dressingiem. Na wierzch wyłóż sałatkę z cebuli, oliwek i sera.

Pieczona cukinia z serem kozim w oliwie czosnkowej