Składniki
1 średnia cukinia
2 garście rukoli
4 łyżka stołowa bazyliowej oliwy z czosnkiem
1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
½ zielonej papryczki jalapeno
1 łyżka stołowa octu jabłkowego
½ czerwonej cebuli
sok z cytryny
50 g zielonych oliwek
50 g sera koziego
Opis przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.
2
Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plasterki.
3
Blachę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym i ułóż na niej cukinię. Piecz około 10 minut z każdej strony do zarumienienia, następnie dopraw solą.
4
Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Papryczkę posiekaj. Wymieszaj z octem i dopraw do smaku (dressing).
5
Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Oliwki pokrój na połówki. Ser kozi lub awokado pokrój w paski i wszystko razem wymieszaj.
6
Upieczoną cukinię posyp rukolą i polej dressingiem. Na wierzch wyłóż sałatkę z cebuli, oliwek i sera.