Pesto z bazylii w białej miseczce udekorowane listkiem bazylii. Miska stoi na zielonej serwetce na stole.

Domowe pesto z bazylii świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, warzywnych potraw, sałatek. Proste w wykonaniu. Zawsze możesz mieć pod ręką świeżą porcję.

1

Czosnek rozdrobnij robotem kuchennym.

2

Dodaj bazylię i miksuj tak długo, aż zostanie rozdrobniona na małe kawałki.

3

Dodaj orzechy nerkowca oraz sól i kontynuuj rozdrabnianie na niskich obrotach. Orzechy powinny zostać rozdrobnione na małe, ale wyczuwalne kawałki.

4

Na koniec dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity4 godz. 20 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 2 ząbki czosnku
 2 szklanki ciasno ułożonej bazylii
 ½ szklanka orzechów nerkowcamoczonych przez noc lub co najmniej 4 godziny
 ¼ łyżeczka soli
  szklanka oliwy z oliwek
 ¼ cytryny (sok)
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 2 ząbki czosnku
 2 szklanki ciasno ułożonej bazylii
 ½ szklanka orzechów nerkowcamoczonych przez noc lub co najmniej 4 godziny
 ¼ łyżeczka soli
  szklanka oliwy z oliwek
 ¼ cytryny (sok)

Opis przygotowania

1

Czosnek rozdrobnij robotem kuchennym.

2

Dodaj bazylię i miksuj tak długo, aż zostanie rozdrobniona na małe kawałki.

3

Dodaj orzechy nerkowca oraz sól i kontynuuj rozdrabnianie na niskich obrotach. Orzechy powinny zostać rozdrobnione na małe, ale wyczuwalne kawałki.

4

Na koniec dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Pesto z bazylii