Napar z rumianku to doskonały zamiennik gorących napojów na bazie czarnej herbaty podczas postu. Zawiera on ok. 120 substancji chemicznych o potencjalnych skutkach farmakologicznych. Nic więc dziwnego, że nadaje mu się lecznicze właściwości odnośnie wielu różnych dolegliwości. Zaleca się zbierać go samodzielnie i suszyć na słońcu - latem ziele to bez trudu znaleźć można na łąkach i polach lub we własnym ogrodzie.

Wśród różnorodności jego odmian, dwie są najbardziej polecane w ziołolecznictwie - rumianek rzymski i rumianek pospolity. Ich nasiona kupić można w sklepach z ziołami do wysiewu.

Przygotowanie
1

Zebrane kwiatostany dokładnie opłucz, delikatnie odciśnij i pozostaw do wyschnięcia na lnianej ścierce lub papierze wchłaniającym wodę. Proces suszenia potrwa kilka dni, po tym czasie rumianek gotowy jest do przechowywania. Najlepiej robić to w papierowym lub szklanym opakowaniu w przewiewnym miejscu pozbawionym wilgoci.

Ziele to zaleca się przechowywać ok. jeden rok - po tym czasie zmienia kolor, olejki eteryczne ulatniają się, a zawartość substancji biologicznie czynnych zmniejsza się.

2

Dwie stołowe łyżki suszu zalej ok. 0,7 litra zagotowanej wody.

3

Przykryj szklanym spodkiem i pozostaw do momentu, aż susz opadnie na dno naczynia.

4

Gdy napar osiągnie temperaturę pokojową, warto wzbogacić jego smak sokiem z cytryny lub plasterkiem imbiru.

TrudnośćPoczątkującyIlość1 Porcja

Składniki

Składniki
 0,70 l przegotowanej wody
 2 łyżki stołowe suszu
 1 plasterek imbiru lub cytryny *opcjonalnie*
Syrop z czosnku na odpornośćKilka badań naukowych wykazało, że czosnek pomaga zapobiegać przeziębieniom. Badanie przeprowadzone w Garlic Center we wschodnim Sussex dowiodło, że u osób regularnie przyjmujących suplementy czosnkowe, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 50 %, a gdy przeziębienie to jednak miało miejsce, objawy kliniczne były wyraźnie łagodniejsze.

Składniki

Składniki
 0,70 l przegotowanej wody
 2 łyżki stołowe suszu
 1 plasterek imbiru lub cytryny *opcjonalnie*

Kolejność

Przygotowanie
1

Zebrane kwiatostany dokładnie opłucz, delikatnie odciśnij i pozostaw do wyschnięcia na lnianej ścierce lub papierze wchłaniającym wodę. Proces suszenia potrwa kilka dni, po tym czasie rumianek gotowy jest do przechowywania. Najlepiej robić to w papierowym lub szklanym opakowaniu w przewiewnym miejscu pozbawionym wilgoci.

Ziele to zaleca się przechowywać ok. jeden rok - po tym czasie zmienia kolor, olejki eteryczne ulatniają się, a zawartość substancji biologicznie czynnych zmniejsza się.

2

Dwie stołowe łyżki suszu zalej ok. 0,7 litra zagotowanej wody.

3

Przykryj szklanym spodkiem i pozostaw do momentu, aż susz opadnie na dno naczynia.

4

Gdy napar osiągnie temperaturę pokojową, warto wzbogacić jego smak sokiem z cytryny lub plasterkiem imbiru.

Napar z rumianku