Składniki
Kiełki
garstka kiełków soi i soczewicy
2 łyżka stołowa oleju kokosowego lub rzepakowego
1 średnia czerwona cebula
suszone oregano, kurkuma
Makaron i sałatka
1 obrany seler
½ szklanka pomidorków koktajlowych
2 garście rukoli
½ szklanka czarnych oliwek
2 łagodne papryczki pepperoni w zalewie
sól ziołowa i pieprz
Sos
1 łyżka stołowa octu jabłkowego
3 łyżka stołowa oliwy z oliwek
½ cytryny lub limonki(sok)
Opis przygotowania
Kiełki
1
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
2
Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kiełki, dopraw.
3
Duś przez 3 minuty.
Makaron
4
Seler umyj, obierz, pokrój w słupki (lub za pomocą krajarki spiralnej, bądź temperówki przygotuj makaron, możesz też po prostu zetrzeć selera na tarce).
5
Dodaj makaron z selera do kiełków.
6
Całość duś 8-10 minut.
Sałatka:
7
Pomidorki przekrój na pół.
8
Umyj rukolę.
9
Oliwki pokrój na połówki.
10
Sałatkę posyp kiełkami i udekoruj papryczkami.
11
Dopraw solą i pieprzem.
Sos
12
Wymieszaj ocet jabłkowy i oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz odrobiną zalewy z papryki pepperoni.
13
Sosem polej warzywa.