Seler korzeniowy pokrojony w słupki, leżący na drewnianej desce

Dziś ciekawy pomysł na wykorzystanie selera w towarzystwie kiełków. Taki zestaw to bomba dla naszego układu odpornościowego.

Kiełki
1

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

2

Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kiełki, dopraw.

3

Duś przez 3 minuty.

Makaron
4

Seler umyj, obierz, pokrój w słupki (lub za pomocą krajarki spiralnej, bądź temperówki przygotuj makaron, możesz też po prostu zetrzeć selera na tarce).

5

Dodaj makaron z selera do kiełków.

6

Całość duś 8-10 minut.

Sałatka:
7

Pomidorki przekrój na pół.

8

Umyj rukolę.

9

Oliwki pokrój na połówki.

10

Sałatkę posyp kiełkami i udekoruj papryczkami.

11

Dopraw solą i pieprzem.

Sos
12

Wymieszaj ocet jabłkowy i oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz odrobiną zalewy z papryki pepperoni.

13

Sosem polej warzywa.

Share on facebook
Liczba porcji1 Porcja

Składniki

Kiełki
 garstka kiełków soi i soczewicy
 2 łyżka stołowa oleju kokosowego lub rzepakowego
 1 średnia czerwona cebula
 suszone oregano, kurkuma
Makaron i sałatka
 1 obrany seler
 ½ szklanka pomidorków koktajlowych
 2 garście rukoli
 ½ szklanka czarnych oliwek
 2 łagodne papryczki pepperoni w zalewie
 sól ziołowa i pieprz
Sos
 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
 3 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 ½ cytryny lub limonki(sok)
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

Kiełki
 garstka kiełków soi i soczewicy
 2 łyżka stołowa oleju kokosowego lub rzepakowego
 1 średnia czerwona cebula
 suszone oregano, kurkuma
Makaron i sałatka
 1 obrany seler
 ½ szklanka pomidorków koktajlowych
 2 garście rukoli
 ½ szklanka czarnych oliwek
 2 łagodne papryczki pepperoni w zalewie
 sól ziołowa i pieprz
Sos
 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
 3 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 ½ cytryny lub limonki(sok)

Opis przygotowania

Kiełki
1

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

2

Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kiełki, dopraw.

3

Duś przez 3 minuty.

Makaron
4

Seler umyj, obierz, pokrój w słupki (lub za pomocą krajarki spiralnej, bądź temperówki przygotuj makaron, możesz też po prostu zetrzeć selera na tarce).

5

Dodaj makaron z selera do kiełków.

6

Całość duś 8-10 minut.

Sałatka:
7

Pomidorki przekrój na pół.

8

Umyj rukolę.

9

Oliwki pokrój na połówki.

10

Sałatkę posyp kiełkami i udekoruj papryczkami.

11

Dopraw solą i pieprzem.

Sos
12

Wymieszaj ocet jabłkowy i oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz odrobiną zalewy z papryki pepperoni.

13

Sosem polej warzywa.

Makaron z selera korzeniowego z kiełkami