Przygotowywanie koktajlu z pokrzywy w blenderze. Leżąca na desce pokrzywa i kurmuma.

Pokrzywa jest szczególnie bogatą w witaminę C (zawiera 142 mg witaminy C / 100 g surowej masy pokrzywy) K, B2 i B5, glikozydy, olejki eteryczne, taniny, białko, wapń, żelazo, skrobię i kwas foliowy. Roślinę tę najczęściej spożywa się w postaci zupy, herbaty lub przyjmuje się ją jako suplement diety. Działa ona moczopędnie, oczyszczająco i odtruwająco - jest szeroko stosowana jako środek oczyszczający krew, hemostatyczny, zwiększający dopływ krwi do skóry oraz poprawiający kondycję włosów.

Pokrzywa jest wyjątkowo wdzięczną rośliną - nie wymaga od nas nadmiernej uwagi ani zapewnienia jej szczególnych warunków do wzrostu. Młode listki zebrane wczesną wiosną doskonale nadają się do suszenia, świetnie przechowuje się je w suchym miejscu, najlepiej w papierowym worku.

Przygotowanie
1

Wszystkie składniki umyj (pamiętaj o dobrym płukaniu  z użyciem sody, soli lub octu jabłkowego)

2

włóż do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity30 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki
 3 listki pokrzywy
 1 plaster kurkumy
 ½ kiwi
 1 mała garstka jarmużu
 1 mała garstka kiełków alfa
 ½ szklanki wody
 3 kostki lodu *opcjonalnie
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

Składniki
 3 listki pokrzywy
 1 plaster kurkumy
 ½ kiwi
 1 mała garstka jarmużu
 1 mała garstka kiełków alfa
 ½ szklanki wody
 3 kostki lodu *opcjonalnie

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Wszystkie składniki umyj (pamiętaj o dobrym płukaniu  z użyciem sody, soli lub octu jabłkowego)

2

włóż do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Koktajl z pokrzywy