
Pokrzywa jest szczególnie bogatą w witaminę C (zawiera 142 mg witaminy C / 100 g surowej masy pokrzywy) K, B2 i B5, glikozydy, olejki eteryczne, taniny, białko, wapń, żelazo, skrobię i kwas foliowy. Roślinę tę najczęściej spożywa się w postaci zupy, herbaty lub przyjmuje się ją jako suplement diety. Działa ona moczopędnie, oczyszczająco i odtruwająco - jest szeroko stosowana jako środek oczyszczający krew, hemostatyczny, zwiększający dopływ krwi do skóry oraz poprawiający kondycję włosów.
Pokrzywa jest wyjątkowo wdzięczną rośliną - nie wymaga od nas nadmiernej uwagi ani zapewnienia jej szczególnych warunków do wzrostu. Młode listki zebrane wczesną wiosną doskonale nadają się do suszenia, świetnie przechowuje się je w suchym miejscu, najlepiej w papierowym worku.
Wszystkie składniki umyj (pamiętaj o dobrym płukaniu z użyciem sody, soli lub octu jabłkowego)
włóż do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Składniki
Składniki
Opis przygotowania
Wszystkie składniki umyj (pamiętaj o dobrym płukaniu z użyciem sody, soli lub octu jabłkowego)
włóż do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy.