Pokrzywa jest szczególnie bogatą w witaminę C (zawiera 142 mg witaminy C / 100 g surowej masy pokrzywy) K, B2 i B5, glikozydy, olejki eteryczne, taniny, białko, wapń, żelazo, skrobię i kwas foliowy. Roślinę tę najczęściej spożywa się w postaci zupy, herbaty lub przyjmuje się ją jako suplement diety. Działa ona moczopędnie, oczyszczająco i odtruwająco - jest szeroko stosowana jako środek oczyszczający krew, hemostatyczny, zwiększający dopływ krwi do skóry oraz poprawiający kondycję włosów.

Pokrzywa jest wyjątkowo wdzięczną rośliną - nie wymaga od nas nadmiernej uwagi ani zapewnienia jej szczególnych warunków do wzrostu. Młode listki zebrane wczesną wiosną doskonale nadają się do suszenia, świetnie przechowuje się je w suchym miejscu, najlepiej w papierowym worku.

Przygotowanie
1

Wszystkie składniki umyj (pamiętaj o dobrym płukaniu  z użyciem sody, soli lub octu jabłkowego)

2

włóż do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy.

TrudnośćPoczątkującyCzas całkowity30 minutIlość1 Porcja

Składniki

Składniki
 3 listki pokrzywy
 1 plaster kurkumy
 ½ kiwi
 1 mała garstka jarmużu
 1 mała garstka kiełków alfa
 ½ szklanki wody
 3 kostki lodu *opcjonalnie
Chipsy z jarmużu z sezamemJarmuż znany jest ze swoich cudownych właściwości prozdrowotnych. Pieczone chipsy z jarmużu to pyszna, zdrowa i niezwykle chrupiąca przekąska.

Składniki

Składniki
 3 listki pokrzywy
 1 plaster kurkumy
 ½ kiwi
 1 mała garstka jarmużu
 1 mała garstka kiełków alfa
 ½ szklanki wody
 3 kostki lodu *opcjonalnie

Kolejność

Przygotowanie
1

Wszystkie składniki umyj (pamiętaj o dobrym płukaniu  z użyciem sody, soli lub octu jabłkowego)

2

włóż do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Koktajl z pokrzywy