Jarmuż jest bogatym źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy K. Zawiera takie karotenoidy jak beta-karoten, luteinę czy zeaksantynę -przeciwutleniacze, które odpowiadają za ochronę przed szkodliwym wpływem procesów oksydacyjnych na nasz organizm. Jarmuż ma najwyższą zawartość antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym chronią nas przed rakiem i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Bogaty jest także w glukozynolany - kolejne związki chroniące przed nowotworami. Warto również wiedzieć, że jest rośliną odporną na warunki klimatyczne.

1

Wszystkie stałe składniki dokładnie umyj pod bieżącą wodą

2

Umieść je następnie w kielichu blendera, dolej pół szklanki wody i zblenduj na jednolitą masę.

3

Zdrowy i naprawdę smaczny koktajl gotowy!

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity10 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 1 garść jarmużu
 1 garstka malin
 kilka borówek
 ½ szklanki wody
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

 1 garść jarmużu
 1 garstka malin
 kilka borówek
 ½ szklanki wody

Opis przygotowania

1

Wszystkie stałe składniki dokładnie umyj pod bieżącą wodą

2

Umieść je następnie w kielichu blendera, dolej pół szklanki wody i zblenduj na jednolitą masę.

3

Zdrowy i naprawdę smaczny koktajl gotowy!

Koktajl z jarmużu i owoców leśnych