Kolorowe kiszone warzywa w szklanych słoikach

Ze względu na swoje dobroczynne właściwości kiszone warzywa zawsze warto mieć w kuchni i zajadać na bieżąco. Idealnie nadają się do sałatek czy kanapek warzywnych.

Przygotowanie
1

Warzywa dokładnie umyj i pokrój w plastry, kalafior podziel na różyczki, następnie warzywa włóż do słoja lub naczynia z kamionki.

2

Przygotuj zalewę i zalej nią warzywa. Dociśnij, aby składniki znajdowały się w całości pod poziomem płynu (możesz użyć małego talerzyka, lub kamyka). Warzywa znajdujące się na powierzchni ulegają procesowi gnicia, szybkiego pojawienia się pleśni.

3

Kiszonkę przykryj lniana ściereczką, odstaw na kilka dni w przewiewne miejsce.

4

Gotowe kiszone warzywa, wstaw do lodówki, w ten sposób  proces fermentacji będzie zatrzymany,  z kiszonek możesz korzystać nawet  przez kilka tygodni lub miesięcy.

Share on facebook
Stopień trudnościŚrednio zaawansowanyLiczba porcji1 Porcja

Składniki

Warzywa
 1 papryka czerwona
 ½ cukini
 5 różyczek kalafiora
 kilka rzodkiewek
 1 marchewka
 1 duży plaster selera
 1 główka czosnku
Solanka
 kilka ziaren ziela angielskiego
 kwiat kopru
 liść laurowy
 1 łyżka stołowa soli
 1 l wody
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

Warzywa
 1 papryka czerwona
 ½ cukini
 5 różyczek kalafiora
 kilka rzodkiewek
 1 marchewka
 1 duży plaster selera
 1 główka czosnku
Solanka
 kilka ziaren ziela angielskiego
 kwiat kopru
 liść laurowy
 1 łyżka stołowa soli
 1 l wody

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Warzywa dokładnie umyj i pokrój w plastry, kalafior podziel na różyczki, następnie warzywa włóż do słoja lub naczynia z kamionki.

2

Przygotuj zalewę i zalej nią warzywa. Dociśnij, aby składniki znajdowały się w całości pod poziomem płynu (możesz użyć małego talerzyka, lub kamyka). Warzywa znajdujące się na powierzchni ulegają procesowi gnicia, szybkiego pojawienia się pleśni.

3

Kiszonkę przykryj lniana ściereczką, odstaw na kilka dni w przewiewne miejsce.

4

Gotowe kiszone warzywa, wstaw do lodówki, w ten sposób  proces fermentacji będzie zatrzymany,  z kiszonek możesz korzystać nawet  przez kilka tygodni lub miesięcy.

Kiszone warzywa