Składniki
Warzywa
1 papryka czerwona
½ cukini
5 różyczek kalafiora
kilka rzodkiewek
1 marchewka
1 duży plaster selera
1 główka czosnku
Solanka
kilka ziaren ziela angielskiego
kwiat kopru
liść laurowy
1 łyżka stołowa soli
1 l wody
Opis przygotowania
Przygotowanie
1
Warzywa dokładnie umyj i pokrój w plastry, kalafior podziel na różyczki, następnie warzywa włóż do słoja lub naczynia z kamionki.
2
Przygotuj zalewę i zalej nią warzywa. Dociśnij, aby składniki znajdowały się w całości pod poziomem płynu (możesz użyć małego talerzyka, lub kamyka). Warzywa znajdujące się na powierzchni ulegają procesowi gnicia, szybkiego pojawienia się pleśni.
3
Kiszonkę przykryj lniana ściereczką, odstaw na kilka dni w przewiewne miejsce.
4
Gotowe kiszone warzywa, wstaw do lodówki, w ten sposób proces fermentacji będzie zatrzymany, z kiszonek możesz korzystać nawet przez kilka tygodni lub miesięcy.