Co potrzebujesz aby wykonać kiszone warzywa?

  • duży słoik  ok. 2 litry lub gliniankę
  •  warzywa, przyprawy
  • sól kamienną
  • wodę
  • drewnianą łyżkę
  • lnianą ścierkę
  •  mały talerzyk lub  wymyty / wyparzony kamień do uciśnięcia aby warzywa znajdowały się w zalewie

Podczas fermentacji cukier zawarty w warzywach i owocach jest używany do „karmienia bakterii”, warzywa i owoce kiszone zawierają zatem mniej cukrów.
Kiszonki - kapusta , ogórki, marchew , cukinia, papryka , rzodkiewka, czosnek , chrzan, jabłka , cytryny…. alternatyw jest wiele , kiszonki możesz wykorzystać do surówek, na kanapki, do koktajli, lub jako najprostszą przekąskę. 
Jeśli robisz kiszonki uważaj na ilość soli, którą dodajesz. Zwiększona ilość soli w diecie może powodować np. zaburzenia ciśnienia krwi. Pamiętaj to nie sól “kisi” tylko bakterie kwasu mlekowego, sól pełni rolę bardziej konserwującą - smakową. 

Przygotowanie
1

Warzywa dokładnie umyj i pokrój w plastry, ułóż w słoiku lub kamionce, zalej zalewą przygotowaną z przypraw i soli.

2

Dopilnuj, aby warzywa były zalane zalewą, użyj małego talerzyka, lub kamyka, który pomoże utrzymać je pod zalewą. Warzywa znajdujące się na powierzchni ulegają procesowi gnicia, szybkiego pojawienia się pleśni.

3

Kiszonkę przykryj lniana ściereczką, odstaw na kilka dni  w przewiewne  miejsce.

4

Solanka
przyprawy ziele angielskie, kwiat kopru, listek laurowy, łyżka soli na 1 litr wody  - z tych składników przygotuj zalewę solną.

5

Gotowe kiszone warzywa, wstaw do lodówki, w ten sposób  proces fermentacji będzie zatrzymany,  z kiszonek możesz korzystać nawet  przez kilka tygodni lub miesięcy.

TrudnośćŚrednio zaawansowanyIlość1 Porcja

Składniki

Składniki
 1 papryka czerwona
 ½ cukini
 5 różyczek kalafiora
 kilka rzodkiewek
 1 marchewka
 1 duży plaster selera
 1 główka czosnku
Syrop z czosnku na odpornośćKilka badań naukowych wykazało, że czosnek pomaga zapobiegać przeziębieniom. Badanie przeprowadzone w Garlic Center we wschodnim Sussex dowiodło, że u osób regularnie przyjmujących suplementy czosnkowe, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 50 %, a gdy przeziębienie to jednak miało miejsce, objawy kliniczne były wyraźnie łagodniejsze.

Składniki

Składniki
 1 papryka czerwona
 ½ cukini
 5 różyczek kalafiora
 kilka rzodkiewek
 1 marchewka
 1 duży plaster selera
 1 główka czosnku

Kolejność

Przygotowanie
1

Warzywa dokładnie umyj i pokrój w plastry, ułóż w słoiku lub kamionce, zalej zalewą przygotowaną z przypraw i soli.

2

Dopilnuj, aby warzywa były zalane zalewą, użyj małego talerzyka, lub kamyka, który pomoże utrzymać je pod zalewą. Warzywa znajdujące się na powierzchni ulegają procesowi gnicia, szybkiego pojawienia się pleśni.

3

Kiszonkę przykryj lniana ściereczką, odstaw na kilka dni  w przewiewne  miejsce.

4

Solanka
przyprawy ziele angielskie, kwiat kopru, listek laurowy, łyżka soli na 1 litr wody  - z tych składników przygotuj zalewę solną.

5

Gotowe kiszone warzywa, wstaw do lodówki, w ten sposób  proces fermentacji będzie zatrzymany,  z kiszonek możesz korzystać nawet  przez kilka tygodni lub miesięcy.

Kiszone warzywa