kiszone szparagi na kuchennym stole

Szparagi to bardzo zdrowe warzywa będące źródłem: witamin C, E, beta-karotenu oraz błonnika. Dodatkowo naturalny proces fermentacji dodaje im wartości dzięki wzbogaceniu o obecność bakterii probiotycznych.

1

Umyte szparagi ułóż ciasno w słoiku (zostaw u góry 3-4 cm wolnej przestrzeni).

2

Między szparagi włóż paprykę, czosnek i zioła.

3

Z wody zrób zalewę i zalej szparagi tak, aby w całości znalazły się pod wodą.

4

Zamknij słoik i odstaw do kiszenia na 4-5 dni w cieplejszym pomieszczeniu.

5

Przenieś kiszonki do chłodniejszej spiżarni, piwnicy lub lodówki.

TrudnośćPoczątkującyCzas całkowity20 minutIlość1 Porcja

Składniki

 250 g szparagów
 1 plaster czerwonej papryki
 1 ząbek czosnku
 1 gałązka kopru
 ½ łyżeczka oregano
 ½ łyżeczka gorczycy
 ½ łyżeczka czarnego pieprzu
 1 szklanka wody
 ¼ łyżeczka soli kamiennej
Chipsy z jarmużu z sezamemJarmuż znany jest ze swoich cudownych właściwości prozdrowotnych. Pieczone chipsy z jarmużu to pyszna, zdrowa i niezwykle chrupiąca przekąska.

Składniki

 250 g szparagów
 1 plaster czerwonej papryki
 1 ząbek czosnku
 1 gałązka kopru
 ½ łyżeczka oregano
 ½ łyżeczka gorczycy
 ½ łyżeczka czarnego pieprzu
 1 szklanka wody
 ¼ łyżeczka soli kamiennej

Kolejność

1

Umyte szparagi ułóż ciasno w słoiku (zostaw u góry 3-4 cm wolnej przestrzeni).

2

Między szparagi włóż paprykę, czosnek i zioła.

3

Z wody zrób zalewę i zalej szparagi tak, aby w całości znalazły się pod wodą.

4

Zamknij słoik i odstaw do kiszenia na 4-5 dni w cieplejszym pomieszczeniu.

5

Przenieś kiszonki do chłodniejszej spiżarni, piwnicy lub lodówki.

Kiszone szparagi