Kiszone rzodkiewki w słoiku bez nakrętki w widoku z góry.

Rzodkiewki w wersji kiszonej świetnie komponują się z przeróżnymi warzywami, można je jeść na wiele sposobów.

1

Rzodkiewki oderwij od łodyg i dokładnie umyj. Dobre, niezepsute liści tez umyj.

2

Rzodkiewkę i liście włóż do 3 litrowych słoików.

3

Dodaj koper, jarmuż, chrzan, ziele angielskie, pieprz, a także obrane ząbki czosnku i resztę przypraw.

4

Zalej rzodkiewki przygotowaną wcześniej solanką w proporcjach 2 łyżki soli na 2 litry wody.

Share on facebook
Stopień trudnościŚrednio zaawansowanyLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 5 pęczków rzodkiewki
 3 ząbki czosnku
 3 plastry korzenia chrzanu
 kilka ziaren ziela angielskiego
 kilka ziaren kolorowego pieprzu
 1 suszony kwiat kopru
 1 liśc jarmużu
 ¼ łyżeczka kminkujeśli lubisz
 2 łyżka stołowa soli kamiennej
 2 l wody
 kilka łyżek wody z innej kiszonki lub starter z bakteriami do kiszenia
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 5 pęczków rzodkiewki
 3 ząbki czosnku
 3 plastry korzenia chrzanu
 kilka ziaren ziela angielskiego
 kilka ziaren kolorowego pieprzu
 1 suszony kwiat kopru
 1 liśc jarmużu
 ¼ łyżeczka kminkujeśli lubisz
 2 łyżka stołowa soli kamiennej
 2 l wody
 kilka łyżek wody z innej kiszonki lub starter z bakteriami do kiszenia

Opis przygotowania

1

Rzodkiewki oderwij od łodyg i dokładnie umyj. Dobre, niezepsute liści tez umyj.

2

Rzodkiewkę i liście włóż do 3 litrowych słoików.

3

Dodaj koper, jarmuż, chrzan, ziele angielskie, pieprz, a także obrane ząbki czosnku i resztę przypraw.

4

Zalej rzodkiewki przygotowaną wcześniej solanką w proporcjach 2 łyżki soli na 2 litry wody.

Kiszone rzodkiewki