Zielone kiełki rzeżuchy w białych, porcelanowych naczyniach

Kiełki rzeżuchy potoczna nazwa, za którą kryje się pieprzyca siewna, jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Wyróżnia ją zawartość wielu bioaktywnych składników, witamin i minerałów, będzie stanowił doskonałe uzupełnienie dań w czasie postu i zdrowego odżywiania.

Rzeżucha to proste i tanie kiełki, świetne dla początkujących piłkarzy, zawsze wyrosną! Cena rzeżuchy nie odstrasza — to miedzy 1,30 do 5 za ekologiczną paczkę nawet w Norwegi.

Przygotowanie
1

Nasiona rzeżuchy prószymy po powierzchni naczynia wyłożonego wilgotnym wkładem

2

Odstawiamy naczynie w ciepłe i słoneczne miejsce

3

Pamiętaj o codziennym ich zraszaniu. Po dwóch-trzech dobach nasiona powinny wykiełkować a około 7-10 dnia rzeżucha jest gotowa do jedzenia, ważne, aby nie dopuszczać jej do przekwitania, wtedy ma bardzo gorzki smak.

4

Odcinaj ją nożyczkami, warto przepłukać przed spożyciem, kiełkujące nasiona,aby zapobiegać zjadaniu przez szkodniki produkują pewien rodzaj filmu ochronnego , przepłukane smakują znacznie lepiej, często znika z nich gorzki posmak.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Liczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki
 1 łyżka kiełek rzeżuchy
 gazę, płatek bawełniany lub ligninę (wybieraj naturalne produkty bez dodatku barwników czy dodatków zapachowych)
 dowolny pojemnik - talerzyk, spodek, sitko do kiełkowania
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

Składniki
 1 łyżka kiełek rzeżuchy
 gazę, płatek bawełniany lub ligninę (wybieraj naturalne produkty bez dodatku barwników czy dodatków zapachowych)
 dowolny pojemnik - talerzyk, spodek, sitko do kiełkowania

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Nasiona rzeżuchy prószymy po powierzchni naczynia wyłożonego wilgotnym wkładem

2

Odstawiamy naczynie w ciepłe i słoneczne miejsce

3

Pamiętaj o codziennym ich zraszaniu. Po dwóch-trzech dobach nasiona powinny wykiełkować a około 7-10 dnia rzeżucha jest gotowa do jedzenia, ważne, aby nie dopuszczać jej do przekwitania, wtedy ma bardzo gorzki smak.

4

Odcinaj ją nożyczkami, warto przepłukać przed spożyciem, kiełkujące nasiona,aby zapobiegać zjadaniu przez szkodniki produkują pewien rodzaj filmu ochronnego , przepłukane smakują znacznie lepiej, często znika z nich gorzki posmak.

kiełki rzeżuch