Składniki
Składniki
1 łyżka kiełek rzeżuchy
gazę, płatek bawełniany lub ligninę (wybieraj naturalne produkty bez dodatku barwników czy dodatków zapachowych)
dowolny pojemnik - talerzyk, spodek, sitko do kiełkowania
Opis przygotowania
Przygotowanie
1
Nasiona rzeżuchy prószymy po powierzchni naczynia wyłożonego wilgotnym wkładem
2
Odstawiamy naczynie w ciepłe i słoneczne miejsce
3
Pamiętaj o codziennym ich zraszaniu. Po dwóch-trzech dobach nasiona powinny wykiełkować a około 7-10 dnia rzeżucha jest gotowa do jedzenia, ważne, aby nie dopuszczać jej do przekwitania, wtedy ma bardzo gorzki smak.
4
Odcinaj ją nożyczkami, warto przepłukać przed spożyciem, kiełkujące nasiona,aby zapobiegać zjadaniu przez szkodniki produkują pewien rodzaj filmu ochronnego , przepłukane smakują znacznie lepiej, często znika z nich gorzki posmak.