Kiełki rzeżuchy potoczna nazwa, za którą kryje się pieprzyca siewna, jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Wyróżnia ją zawartość wielu bioaktywnych składników, witamin i minerałów, będzie stanowił doskonałe uzupełnienie dań w czasie postu i zdrowego odżywiania.

Rzeżucha to proste i tanie kiełki, świetne dla początkujących piłkarzy, zawsze wyrosną! Cena rzeżuchy nie odstrasza — to miedzy 1,30 do 5 za ekologiczną paczkę nawet w Norwegi.

Przygotowanie
1

Nasiona rzeżuchy prószymy po powierzchni naczynia wyłożonego wilgotnym wkładem

2

Odstawiamy naczynie w ciepłe i słoneczne miejsce

3

Pamiętaj o codziennym ich zraszaniu. Po dwóch-trzech dobach nasiona powinny wykiełkować a około 7-10 dnia rzeżucha jest gotowa do jedzenia, ważne, aby nie dopuszczać jej do przekwitania, wtedy ma bardzo gorzki smak.

4

Odcinaj ją nożyczkami, warto przepłukać przed spożyciem, kiełkujące nasiona,aby zapobiegać zjadaniu przez szkodniki produkują pewien rodzaj filmu ochronnego , przepłukane smakują znacznie lepiej, często znika z nich gorzki posmak.

TrudnośćPoczątkującyIlość1 Porcja

Składniki

Składniki
 1 łyżka kiełek rzeżuchy
 gazę, płatek bawełniany lub ligninę (wybieraj naturalne produkty bez dodatku barwników czy dodatków zapachowych)
 dowolny pojemnik - talerzyk, spodek, sitko do kiełkowania
Syrop z czosnku na odpornośćKilka badań naukowych wykazało, że czosnek pomaga zapobiegać przeziębieniom. Badanie przeprowadzone w Garlic Center we wschodnim Sussex dowiodło, że u osób regularnie przyjmujących suplementy czosnkowe, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 50 %, a gdy przeziębienie to jednak miało miejsce, objawy kliniczne były wyraźnie łagodniejsze.

Składniki

Składniki
 1 łyżka kiełek rzeżuchy
 gazę, płatek bawełniany lub ligninę (wybieraj naturalne produkty bez dodatku barwników czy dodatków zapachowych)
 dowolny pojemnik - talerzyk, spodek, sitko do kiełkowania

Kolejność

Przygotowanie
1

Nasiona rzeżuchy prószymy po powierzchni naczynia wyłożonego wilgotnym wkładem

2

Odstawiamy naczynie w ciepłe i słoneczne miejsce

3

Pamiętaj o codziennym ich zraszaniu. Po dwóch-trzech dobach nasiona powinny wykiełkować a około 7-10 dnia rzeżucha jest gotowa do jedzenia, ważne, aby nie dopuszczać jej do przekwitania, wtedy ma bardzo gorzki smak.

4

Odcinaj ją nożyczkami, warto przepłukać przed spożyciem, kiełkujące nasiona,aby zapobiegać zjadaniu przez szkodniki produkują pewien rodzaj filmu ochronnego , przepłukane smakują znacznie lepiej, często znika z nich gorzki posmak.

kiełki rzeżuch