Jeśli jesteś początkującym kiełkarzem, kiełki luerny są dla Ciebie. Polecam  swoją przygodę zacząć właśnie od nich - hodowla potrwa od 3 do 5 dni.  Wykorzystasz je zarówno do każdego dania w poście, jak i w trakcie codziennej diety. Są niskokalorycznym, a jednoześnie bogatym w błonnik pokarmem o niezliczonej ilości bioaktywnych substancji odżywczych. To świetna przekąska, dodatek do surówek, koktajli zy zup. 

Pamiętaj!
Zawsze kupuj nasiona przeznaczone do kiełkowania lub te, które są przeznaczone do spożycia.
zęsto używam nasion, które można też wykorzystać np. do wyciskania oleju lub wypieku chleba. Może mniej ich kiełkuję, ale mam pewność, że są dobrej jakości.

Przygotowanie
1

Suche nasiona wsyp do słoików – ok. 2 łyżek nasion na półlitrowy słoik.

2

Zalej je wodą i mocz ok. 3-10 godzin (w zależności od rodzaju i wielkości ziaren np. ziarna buraka czerwonego trzeba namaza dłuższy czas, nawet do 12 godzin, a w naczyniu do kiełkowania powinno być ich mniej).

3

Po upływie tego zasu, wodę z namazania wylej i tak przygotowane nasiona pozostaw w słoiku przykrytym gazą i zabezpiecz sznurkiem lub gumką recepturką.

4

Nasiona systematycznie płucz kilka razy dziennie - staraj się obracać słoik z nasionami tak, aby poprzyklejały się one do ścianek słoika. Nazynie postaw w zacienionym, chłodniejszym miejscu, kiełki powinny być gotowe już po ok. 3 dniach.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Liczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki
 nasiona do kiełkowania alfa
 słoik - ok. 0,5 l
 gaza, bandaż lub grube płutno lniane
 zakrętka na słoik z dziurkami
 gumka recepturka bądź kawałek sznurka do przymocowania zabezpieczenia - tak by ziarna nie wylały się z wodą podczas płukania
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

Składniki
 nasiona do kiełkowania alfa
 słoik - ok. 0,5 l
 gaza, bandaż lub grube płutno lniane
 zakrętka na słoik z dziurkami
 gumka recepturka bądź kawałek sznurka do przymocowania zabezpieczenia - tak by ziarna nie wylały się z wodą podczas płukania

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Suche nasiona wsyp do słoików – ok. 2 łyżek nasion na półlitrowy słoik.

2

Zalej je wodą i mocz ok. 3-10 godzin (w zależności od rodzaju i wielkości ziaren np. ziarna buraka czerwonego trzeba namaza dłuższy czas, nawet do 12 godzin, a w naczyniu do kiełkowania powinno być ich mniej).

3

Po upływie tego zasu, wodę z namazania wylej i tak przygotowane nasiona pozostaw w słoiku przykrytym gazą i zabezpiecz sznurkiem lub gumką recepturką.

4

Nasiona systematycznie płucz kilka razy dziennie - staraj się obracać słoik z nasionami tak, aby poprzyklejały się one do ścianek słoika. Nazynie postaw w zacienionym, chłodniejszym miejscu, kiełki powinny być gotowe już po ok. 3 dniach.

Kiełki lucerny (alfa alfa)