Hummus z bobu w białej misce, udekorowany połówkami bobu i przyprawami. Miska stoi na drewnianym blacie kuchennym.

Hummus z bobu świetnie sprawdza się jako dip do warzyw i nie tylko. Prosty, szybki przepis na niebanalną przekąskę. Bób zawiera dodatkowo mnóstwo składników odżywczych, w szczególności dużą ilość błonnika i białka oraz minerałów takich jak magnez czy miedź.

1

Przed gotowaniem wypłucz dokładnie bób. Następnie wrzuć go do wody i gotuj, pod koniec gotowania wsyp 1/4 łyżeczki soli. Młody bób gotuje się ok. 15-20 minut.

2

Umieść w blenderze ugotowany bób ze skórką, czosnek, cebulę, tahini, oleje, sok z cytryny, przyprawy i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity30 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 2 ząbki czosnku
 ½ czerwonej cebuli
 ½ szklanka surowego bobu
 2 łyżka stołowa domowej pasty tahinimożesz wykonać ją sam/a
 2 łyżka stołowa oleju z awokado
 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 3 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z cytryny
 1 łyżeczka kuminu
 1 łyżka stołowa posiekanej papryki jalapeno
 ¼ łyżeczka różowej soli himalajskiej
 4 łyżka stołowa drobno posiekanej natki pietruszki
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 2 ząbki czosnku
 ½ czerwonej cebuli
 ½ szklanka surowego bobu
 2 łyżka stołowa domowej pasty tahinimożesz wykonać ją sam/a
 2 łyżka stołowa oleju z awokado
 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 3 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z cytryny
 1 łyżeczka kuminu
 1 łyżka stołowa posiekanej papryki jalapeno
 ¼ łyżeczka różowej soli himalajskiej
 4 łyżka stołowa drobno posiekanej natki pietruszki

Opis przygotowania

1

Przed gotowaniem wypłucz dokładnie bób. Następnie wrzuć go do wody i gotuj, pod koniec gotowania wsyp 1/4 łyżeczki soli. Młody bób gotuje się ok. 15-20 minut.

2

Umieść w blenderze ugotowany bób ze skórką, czosnek, cebulę, tahini, oleje, sok z cytryny, przyprawy i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.

Hummus z bobu