Składniki
2 ząbki czosnku
½ czerwonej cebuli
½ szklanka surowego bobu
2 łyżka stołowa oleju z awokado
2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
3 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka stołowa posiekanej papryki jalapeno
¼ łyżeczka różowej soli himalajskiej
4 łyżka stołowa drobno posiekanej natki pietruszki
Opis przygotowania
1
Przed gotowaniem wypłucz dokładnie bób. Następnie wrzuć go do wody i gotuj, pod koniec gotowania wsyp 1/4 łyżeczki soli. Młody bób gotuje się ok. 15-20 minut.
2
Umieść w blenderze ugotowany bób ze skórką, czosnek, cebulę, tahini, oleje, sok z cytryny, przyprawy i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.