Składniki
1 awokado
1 ząbek czosnku
5 pomidorków koktajlowych
¼ czerwonej cebuli
1 papryczka chili
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka stołowa soku z limonki
1 łyżeczka kolendry
kminek opcjonalnie
czarna sól, sól kłodawska, pieprz
Opis przygotowania
1
Awokado obierz i wrzuć do wysokiego naczynia, polej sokiem z limonki, dodaj oliwę i ocet jabłkowy, posyp szczyptą soli i rozgnieć widelcem na miazgę. Guacamole nie musi, a nawet nie powinno być jednolitą papką, dlatego widelec świetnie się tu sprawdzi.
2
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną drobno cebulę, pomidorki, następnie dopraw chili, posiekaną kolendrą, solą pieprzem.
3
Na koniec wymieszaj wszystko dość dokładnie i przełóż do salaterki.