Frytki z selera na ciemnym tle

Frytki z selera pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla klasycznej wersji smażonej na głębokim oleju. A także ciekawy sposób na zwiększenie ilości warzyw w codziennym jadłospisie.

1

Seler obierz i umyj. Pokrój w długie słupki o grubości 1-2 cm.

2

Do miski włóż pokrojony seler, dodaj olej, posyp przyprawami i wymieszaj.

3

Blachę wyłóż pergaminem i przełóż na nią przygotowane frytki.

4

Piecz 20-25 minut w temperaturze 170 stopni C.

5

Podawaj z przecierem pomidorowym, posypane natką pietruszki i świeżymi kiełkami.

Share on facebook
Stopień trudnościŚrednio zaawansowanyCzas całkowity15 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 ½ dużego selera
 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
 sól ziołowa
 szczypta curry
 szczypta kurkumy
 ½ pęczka natki pietruszki
 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
 kiełki
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

 ½ dużego selera
 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
 sól ziołowa
 szczypta curry
 szczypta kurkumy
 ½ pęczka natki pietruszki
 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
 kiełki

Opis przygotowania

1

Seler obierz i umyj. Pokrój w długie słupki o grubości 1-2 cm.

2

Do miski włóż pokrojony seler, dodaj olej, posyp przyprawami i wymieszaj.

3

Blachę wyłóż pergaminem i przełóż na nią przygotowane frytki.

4

Piecz 20-25 minut w temperaturze 170 stopni C.

5

Podawaj z przecierem pomidorowym, posypane natką pietruszki i świeżymi kiełkami.

Frytki z selera