1

Marchewki umyj i pokrój w słupki

2

Wrzuć do miski, posyp przyprawami, wymieszaj.

3

Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 30 min – aż się zrumienią

4

Po przestudzeniu posyp kiełkami lub rozmarynem.

5

Warto wiedzieć!
W podobny sposób możesz zapiekać dowolne warzywa, np. seler, pietruszkę czy dynię.

TrudnośćPoczątkującyCzas całkowity40 minutIlość1 Porcja

Składniki

 3 marchewki
 kiełki rzeżuchy
 ulubione przyprawy, np: słodka papryka, sól, pieprz czy rozmaryn
Syrop z czosnku na odpornośćKilka badań naukowych wykazało, że czosnek pomaga zapobiegać przeziębieniom. Badanie przeprowadzone w Garlic Center we wschodnim Sussex dowiodło, że u osób regularnie przyjmujących suplementy czosnkowe, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 50 %, a gdy przeziębienie to jednak miało miejsce, objawy kliniczne były wyraźnie łagodniejsze.

Składniki

 3 marchewki
 kiełki rzeżuchy
 ulubione przyprawy, np: słodka papryka, sól, pieprz czy rozmaryn

Kolejność

1

Marchewki umyj i pokrój w słupki

2

Wrzuć do miski, posyp przyprawami, wymieszaj.

3

Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 30 min – aż się zrumienią

4

Po przestudzeniu posyp kiełkami lub rozmarynem.

5

Warto wiedzieć!
W podobny sposób możesz zapiekać dowolne warzywa, np. seler, pietruszkę czy dynię.

Frytki z marchwi