Warzywne frytki z cukinii z parmezanem i ziołami

Alternatywa dla klasycznych frytek z ziemniaków. Ciekawe połączenie cukinii, aromatycznych ziół i parmezanu.

1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

2

Cukinię umyj i pokrój tak, aby uzyskać ok. 8 kawałków o długości 6-8 cm.

3

W miseczce zmieszaj wszystkie suche składniki wraz z parmezanem.

4

Płynny olej kokosowy wymieszaj z jajkiem.

5

Kawałki cukinii obtaczaj w jajku z olejem, a następnie w suchej mieszance i układaj na blasze.

6

Piecz około 20 minut.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity30 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 1 cukinia
 1 jajko
 2 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
 4 łyżka stołowa mielonej babki płesznik
 2 łyżka stołowa tartego parmezanu
 1 łyżeczka suszonego oregano
 1 łyżeczka suszonej bazylii
 1 łyżeczka suszonego tymianku
 ¼ łyżeczka pieprzu cayenne
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 1 cukinia
 1 jajko
 2 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
 4 łyżka stołowa mielonej babki płesznik
 2 łyżka stołowa tartego parmezanu
 1 łyżeczka suszonego oregano
 1 łyżeczka suszonej bazylii
 1 łyżeczka suszonego tymianku
 ¼ łyżeczka pieprzu cayenne

Opis przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

2

Cukinię umyj i pokrój tak, aby uzyskać ok. 8 kawałków o długości 6-8 cm.

3

W miseczce zmieszaj wszystkie suche składniki wraz z parmezanem.

4

Płynny olej kokosowy wymieszaj z jajkiem.

5

Kawałki cukinii obtaczaj w jajku z olejem, a następnie w suchej mieszance i układaj na blasze.

6

Piecz około 20 minut.

Frytki z cukinii z parmezanem