Frittata z jarmużem i pomidorami w ceramicznych białych naczyniach. Udekorowana listkami bazylii.

Frittata z jarmużem i pomidorem to świetna propozycja na rodzinne, pełnowartościowe śniadanie.

1

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.

2

Jarmuż, pomidor i cebulę dokładnie umyj.

3

Jarmuż posiekaj, a cebulę i pomidor pokrój w kostkę.

4

Cebulę podduś na patelni na oleju.

5

Jajka wbij do miski i roztrzep z przyprawami, a następnie dodaj mleko roślinne i całość wymieszaj. Dodaj do masy jajecznej warzywa i przełóż wszystko do blendera i zmiksuj.

6

Gotową masę przelej do ceramicznej okrągłej foremki i zapiecz w piekarniku przez 10 minut.

7

Gotową frittatę przełóż na talerz, posyp szczypiorkiem lub bazylią i skrop oliwą.

Share on facebook
Czas całkowity30 minutLiczba porcji2 Porcje

Składniki

 4 garście jarmużu
 ½ małej cebuli
 kilka małych pomidorków
 4 jajka
 2 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
 ½ szklanka "mleka" roślinnego
 szczypiorek
 1 szczypta kurkuma
 1 szczypta sól ziołowa
 1 szczypta pieprz
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 4 garście jarmużu
 ½ małej cebuli
 kilka małych pomidorków
 4 jajka
 2 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
 ½ szklanka "mleka" roślinnego
 szczypiorek
 1 szczypta kurkuma
 1 szczypta sól ziołowa
 1 szczypta pieprz

Opis przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.

2

Jarmuż, pomidor i cebulę dokładnie umyj.

3

Jarmuż posiekaj, a cebulę i pomidor pokrój w kostkę.

4

Cebulę podduś na patelni na oleju.

5

Jajka wbij do miski i roztrzep z przyprawami, a następnie dodaj mleko roślinne i całość wymieszaj. Dodaj do masy jajecznej warzywa i przełóż wszystko do blendera i zmiksuj.

6

Gotową masę przelej do ceramicznej okrągłej foremki i zapiecz w piekarniku przez 10 minut.

7

Gotową frittatę przełóż na talerz, posyp szczypiorkiem lub bazylią i skrop oliwą.

Frittata z jarmużem i pomidorami