Składniki
4 garście jarmużu
½ małej cebuli
kilka małych pomidorków
4 jajka
2 łyżka stołowa oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
½ szklanka "mleka" roślinnego
szczypiorek
1 szczypta kurkuma
1 szczypta sól ziołowa
1 szczypta pieprz
Opis przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.
2
Jarmuż, pomidor i cebulę dokładnie umyj.
3
Jarmuż posiekaj, a cebulę i pomidor pokrój w kostkę.
4
Cebulę podduś na patelni na oleju.
5
Jajka wbij do miski i roztrzep z przyprawami, a następnie dodaj mleko roślinne i całość wymieszaj. Dodaj do masy jajecznej warzywa i przełóż wszystko do blendera i zmiksuj.
6
Gotową masę przelej do ceramicznej okrągłej foremki i zapiecz w piekarniku przez 10 minut.
7
Gotową frittatę przełóż na talerz, posyp szczypiorkiem lub bazylią i skrop oliwą.