Kiedy na warzywnym targu udaje się kupić świeżą kapustę, można to powiedzieć głośno - wiosna w pełni! Duszona młoda kapusta to proste, a jednocześnie wartościowe danie - warzywo to zawiera tyle witaminy C, co cytryna (30 - 36 mg w 100 g), a ponadto jest świetnym źródłem błonnika.

Pamiętajmy! Nie wyrzucajmy głąba! To tak samo bogata w wartości odżywcze część rośliny, a ze szczyptą soli jest równie smaczną przekąską.

Przygotowanie
1

Umyte warzywa pokrój

2

Następnie podduś w połowie szklanki wody i przyprawach przez ok. 5 minut

3

Po upływie tego czasu, zestaw z ognia i przykryj przykrywką - pozostaw do wystygnięcia.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity20 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

Składniki
 ½ małej młodej kapusty
 1 średnia marchew
 1 natka pietruszki
 1 koperek
 przyprawy: ziele angielskie, kurkuma, listek laurowy, sól
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

Składniki
 ½ małej młodej kapusty
 1 średnia marchew
 1 natka pietruszki
 1 koperek
 przyprawy: ziele angielskie, kurkuma, listek laurowy, sól

Opis przygotowania

Przygotowanie
1

Umyte warzywa pokrój

2

Następnie podduś w połowie szklanki wody i przyprawach przez ok. 5 minut

3

Po upływie tego czasu, zestaw z ognia i przykryj przykrywką - pozostaw do wystygnięcia.

Duszona młoda kapusta