Domowy kefir w szklanym słoiku.

Domowy kefir możesz zrobić bez problemu samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. Będziesz potrzebować do tego tylko specjalnych kultur bakterii. Na bazie domowego nabiału możesz potem wykonywać koktajle czy owsianki.

1

Podgrzej mleko roślinne do 40 stopni Celsjusza, maksymalnie 45 stopni Celsjusza.

2

Dodaj miód lub melasę oraz agar lub żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3

Dodaj kultury bakterii i ponownie zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

4

Pojemnik, w który przygotowujesz kefir szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Po tym czasie możesz już cieszyć się zdrowym, domowym, bogatym w bakterie probiotyczne kefirem.

Share on facebook
Liczba porcji1 Porcja

Składniki

 2 l mleka roślinnego
 2 łyżka stołowa naturalnego miodu lub melasy
 odrobinę agaru lub żelatyny
 starter do kefiru(kultury bakterii)
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

 2 l mleka roślinnego
 2 łyżka stołowa naturalnego miodu lub melasy
 odrobinę agaru lub żelatyny
 starter do kefiru(kultury bakterii)

Opis przygotowania

1

Podgrzej mleko roślinne do 40 stopni Celsjusza, maksymalnie 45 stopni Celsjusza.

2

Dodaj miód lub melasę oraz agar lub żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3

Dodaj kultury bakterii i ponownie zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

4

Pojemnik, w który przygotowujesz kefir szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Po tym czasie możesz już cieszyć się zdrowym, domowym, bogatym w bakterie probiotyczne kefirem.

Domowy kefir