Domowe pierogi pełnoziarniste ułożone na stolnicy, posypane mąką.

Domowe pierogi pełnoziarniste to przykład na to, że tradycyjnie też może być zdrowo. Wszystko zależy, od tego jakich składników użyjesz i w jakiej formie je podasz. Pierogi nie muszą być okraszone skwarkami i podsmażoną cebulą na dużej ilości tłuszczu. A do przygotowania ciasta możesz użyć pełnoziarnistych mąk. Farsz mogą stanowić np. szpinak, oliwki, pomidory czy ulubione owoce.

1

Do połowy ciepłej wody dodaj olej i wymieszaj z mąką i solą. Dolewaj partiami wodę i wyrabiaj ciasto. Należy robić to etapami, aby mąka miała szansę zaabsorbować wodę. Ciasto wyrabiam około 10 minut, uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do woreczka i odstaw na pół godziny.

2

Następnie ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka i nałóż swój ulubiony farsz.

3

Pierogi wystarczy gotować przez około 3 minuty, po wyjęciu na sitko przelej zimną wodą.

Share on facebook
Stopień trudnościŚrednio zaawansowanyCzas całkowity45 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej, drobno zmielonej
 100 g mąki orkiszowej
 300 ml ciepłej wody
 3 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 1 łyżeczka soli(płaska)
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej, drobno zmielonej
 100 g mąki orkiszowej
 300 ml ciepłej wody
 3 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 1 łyżeczka soli(płaska)

Opis przygotowania

1

Do połowy ciepłej wody dodaj olej i wymieszaj z mąką i solą. Dolewaj partiami wodę i wyrabiaj ciasto. Należy robić to etapami, aby mąka miała szansę zaabsorbować wodę. Ciasto wyrabiam około 10 minut, uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do woreczka i odstaw na pół godziny.

2

Następnie ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka i nałóż swój ulubiony farsz.

3

Pierogi wystarczy gotować przez około 3 minuty, po wyjęciu na sitko przelej zimną wodą.

Domowe pierogi pełnoziarniste