Mleko owsiane stojące na drewnianej desce. Obok w drewnianej misce znajdują się płatki owsiane.

Produktem bardzo łatwo dostępnym, z którego można sporządzić domowe mleko roślinne są płatki owsiane. Taki produkt możesz z powodzeniem zapakować dziecku do szkoły. Domowe mleko owsiane możesz przechowywać w lodówce przez ok. 5 dni.

1

Płatki namocz w wodzie minimum przez godzinę, a najlepiej całą noc.

2

Następnie wszystkie składniki zmiel w blenderze na jednolitą masę.

3

W następnym kroku odcedź mleko

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity1 hr 15 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 l przegotowanej wody
 4 suszone daktyle bez pestek lub miód
 szczypta soli
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 l przegotowanej wody
 4 suszone daktyle bez pestek lub miód
 szczypta soli

Opis przygotowania

1

Płatki namocz w wodzie minimum przez godzinę, a najlepiej całą noc.

2

Następnie wszystkie składniki zmiel w blenderze na jednolitą masę.

3

W następnym kroku odcedź mleko

Domowe mleko owsiane