Mleko owsiane stojące na drewnianej desce. Obok w drewnianej misce znajdują się płatki owsiane.

Produktem bardzo łatwo dostępnym, z którego można sporządzić domowe mleko roślinne są płatki owsiane. Taki produkt możesz z powodzeniem zapakować dziecku do szkoły. Domowe mleko owsiane możesz przechowywać w lodówce przez ok. 5 dni.

1

Płatki namocz w wodzie minimum przez godzinę, a najlepiej całą noc.

2

Następnie wszystkie składniki zmiel w blenderze na jednolitą masę.

3

W następnym kroku odcedź mleko

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity1 godz. 15 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 l przegotowanej wody
 4 suszone daktyle bez pestek lub miód
 szczypta soli
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 l przegotowanej wody
 4 suszone daktyle bez pestek lub miód
 szczypta soli

Opis przygotowania

1

Płatki namocz w wodzie minimum przez godzinę, a najlepiej całą noc.

2

Następnie wszystkie składniki zmiel w blenderze na jednolitą masę.

3

W następnym kroku odcedź mleko

Domowe mleko owsiane