Świeżo zrobiona domowa pasta tahini z sezamu w szklanym słoiku

Tahini jest świetnym dodatkiem- sprawdza się jako pasta na kanapkach, składnik sosów sałatkowych, zup, koktajli i składnik hummusu. Tahini zawiera ok.18% białka, 26% węglowodanów i 48% tłuszczów.

1

Nasiona sezamu (możesz najpierw podprażyć je na suchej patelni do momentu, gdy zaczną zmieniać kolor na lekko brązowy, a potem przestudzić) umieść w blenderze.

2

Dodaj oliwę oraz szczyptę soli.

3

Zmiel wszystko na jednolitą masę,

4

Tahini gotowe (przechowuj je w lodówce- szczelnie zamknięte w szklanym naczyniu może stać nawet miesiąc).

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity15 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 1 szklanka nasion sezamu
 3 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub innej oliwy roślinnej
 sól do smaku
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

 1 szklanka nasion sezamu
 3 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub innej oliwy roślinnej
 sól do smaku

Opis przygotowania

1

Nasiona sezamu (możesz najpierw podprażyć je na suchej patelni do momentu, gdy zaczną zmieniać kolor na lekko brązowy, a potem przestudzić) umieść w blenderze.

2

Dodaj oliwę oraz szczyptę soli.

3

Zmiel wszystko na jednolitą masę,

4

Tahini gotowe (przechowuj je w lodówce- szczelnie zamknięte w szklanym naczyniu może stać nawet miesiąc).

Domowa pasta tahini