Składniki
100 g masła kakaowego
½ szklanka orzechów laskowych
6 łyżka stołowa naturalnego kakao, najlepiej samodzielnie zmielonego
2 łyżka stołowa melasy
2 łyżka stołowa mleka roślinnego – migdałowego lub kokosowego
¼ łyżeczka sproszkowanej wanilii
1 szczypta soli
Opis przygotowania
1
Orzechy laskowe rozdrobnij - możesz pokroić je nożem albo zawinąć w lnianą ścierkę i rozbić wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.
2
W rondlu rozpuść masło kakaowe, dodaj kakao, melasę, wanilię, mleko roślinne i szczyptę soli i wymieszaj tak, żeby powstała jednolita masa.
3
Masę przełóż do małej kwadratowej blaszki - najlepiej o wymiarach 5x20 cm - wyłożonej papierem do pieczenia. Wciśnij w nią kawałki orzechów.
4
Włóż do lodówki na 2-3 godziny, aby masa zastygła.
5
Czekolada gotowa