Kawałki domowej czekolady z orzechami laskowymi

Robiąc samodzielnie czekoladę w domu mamy pełną kontrolę nad tym, co dodajemy i w jakich proporcjach. Czekolada w takiej postaci jest pełnowartościowym produktem pełnym składników odżywczych, dających zastrzyk energii.

1

Orzechy laskowe rozdrobnij - możesz pokroić je nożem albo zawinąć w lnianą ścierkę i rozbić wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.

2

W rondlu rozpuść masło kakaowe, dodaj kakao, mela­sę, wanilię, mleko roślinne i szczyptę soli i wymieszaj tak, żeby powstała jednolita masa.

3

Masę przełóż do małej kwadratowej blaszki - najlepiej o wymiarach 5x20 cm - wyłożonej papierem do pieczenia. Wciśnij w nią kawałki orzechów.

4

Włóż do lodów­ki na 2-3 godziny, aby masa zastygła.

5

Czekolada gotowa

Share on facebook
Stopień trudnościŚrednio zaawansowanyCzas całkowity2 godz. 30 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 100 g masła kakaowego
 ½ szklanka orzechów laskowych
 6 łyżka stołowa naturalnego kakao, najlepiej samodzielnie zmielonego
 2 łyżka stołowa melasy
 2 łyżka stołowa mleka roślinnego – migdałowego lub kokosowego
 ¼ łyżeczka sproszkowanej wanilii
 1 szczypta soli
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 100 g masła kakaowego
 ½ szklanka orzechów laskowych
 6 łyżka stołowa naturalnego kakao, najlepiej samodzielnie zmielonego
 2 łyżka stołowa melasy
 2 łyżka stołowa mleka roślinnego – migdałowego lub kokosowego
 ¼ łyżeczka sproszkowanej wanilii
 1 szczypta soli

Opis przygotowania

1

Orzechy laskowe rozdrobnij - możesz pokroić je nożem albo zawinąć w lnianą ścierkę i rozbić wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.

2

W rondlu rozpuść masło kakaowe, dodaj kakao, mela­sę, wanilię, mleko roślinne i szczyptę soli i wymieszaj tak, żeby powstała jednolita masa.

3

Masę przełóż do małej kwadratowej blaszki - najlepiej o wymiarach 5x20 cm - wyłożonej papierem do pieczenia. Wciśnij w nią kawałki orzechów.

4

Włóż do lodów­ki na 2-3 godziny, aby masa zastygła.

5

Czekolada gotowa

Domowa czekolada z orzechami laskowymi