Wyciskarka wolnoobrotowa. Na pierwszym planie widać pomarańczową warzywną pulpę.

Jak wykorzystać warzywne pozostałości po zrobieniu soku w wyciskarce? Upiecz ciasteczka!

1

Jabłko umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2

Starte jabłko połącz z wiórkami, wymieszaj i dopraw świeżo rozdrobnionymi przyprawami.

3

Uformuj ciastka o grubości 1 cm i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Piecz 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

5

Następnie przewróć ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut.

6

Czas pieczenia dostosuj do tego, jak mocno wyciśnięte są wiórki.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity50 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 2 szklanki wiórków pozostałe po wyciśnięciu soku z marchewki, buraków i imbiru
 1 średnie soczyste jabłko
 cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 2 szklanki wiórków pozostałe po wyciśnięciu soku z marchewki, buraków i imbiru
 1 średnie soczyste jabłko
 cynamon, goździki, gałka muszkatołowa

Opis przygotowania

1

Jabłko umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2

Starte jabłko połącz z wiórkami, wymieszaj i dopraw świeżo rozdrobnionymi przyprawami.

3

Uformuj ciastka o grubości 1 cm i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Piecz 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

5

Następnie przewróć ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut.

6

Czas pieczenia dostosuj do tego, jak mocno wyciśnięte są wiórki.

Ciasteczka z resztek z wyciskarki