Składniki
2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy
2 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
1,50 łyżeczka curry
½ łyżeczka mielonego czosnku
½ łyżeczka kuminu
½ łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczka kurkumy
½ łyżeczka różowej soli himalajskiej
½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
¼ łyżeczka pieprzu cayenneuważaj z ilością, dodaje pikantnego smaku, ilość dostosuj do swoich preferencji
Opis przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.
2
Ciecierzycę polej olejem lub oliwą.
3
W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i dodaj je do ciecierzycy. Dokładnie wymieszaj.
4
Tak przygotowaną ciecierzycę rozsyp równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem.
5
Wstaw do piekarnika na 25 minut, następnie delikatnie poobracaj ziarna i piecz kolejne 20 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca.