Chrupiąca ciecierzyca z piekarnika w glinianej miseczce. Miska stoi na drewnianym blacie. Blat udekorowany ćwiartkami cytryny i listkami rozmarynu.

Taka przekąska to dobre źródło nierozpuszczalnego błonnika i dzięki przyprawom również korzystnych dla naszego organizmu fitozwiązków.

1

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.

2

Ciecierzycę polej olejem lub oliwą.

3

W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i dodaj je do ciecierzycy. Dokładnie wymieszaj.

4

Tak przygotowaną ciecierzycę rozsyp równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem.

5

Wstaw do piekarnika na 25 minut, następnie delikatnie poobracaj ziarna i piecz kolejne 20 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity50 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy
 2 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
 1,50 łyżeczka curry
 ½ łyżeczka mielonego czosnku
 ½ łyżeczka kuminu
 ½ łyżeczka wędzonej papryki
 ½ łyżeczka kurkumy
 ½ łyżeczka różowej soli himalajskiej
 ½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
 ¼ łyżeczka pieprzu cayenneuważaj z ilością, dodaje pikantnego smaku, ilość dostosuj do swoich preferencji
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy
 2 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
 1,50 łyżeczka curry
 ½ łyżeczka mielonego czosnku
 ½ łyżeczka kuminu
 ½ łyżeczka wędzonej papryki
 ½ łyżeczka kurkumy
 ½ łyżeczka różowej soli himalajskiej
 ½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
 ¼ łyżeczka pieprzu cayenneuważaj z ilością, dodaje pikantnego smaku, ilość dostosuj do swoich preferencji

Opis przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.

2

Ciecierzycę polej olejem lub oliwą.

3

W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i dodaj je do ciecierzycy. Dokładnie wymieszaj.

4

Tak przygotowaną ciecierzycę rozsyp równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem.

5

Wstaw do piekarnika na 25 minut, następnie delikatnie poobracaj ziarna i piecz kolejne 20 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca.

Chrupiąca ciecierzyca z piekarnika