Chłodnik na zakwasie z buraka, z dodatkiem rzodkiewki, kopru i szczypiorku

Chłodnik na zakwasie to bez wątpienia jeden ze smaków lata. Doskonały sposób na wykorzystanie zakwasu z buraków.

1

Warzywa dokładnie umyj i pokrój w plasterki oraz krążki, koperek drobno posiekaj.

2

Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj z zakwasem, kefirem oraz bulionem i dopraw do smaku.

3

Pozostaw na ok. 30 minut, aby warzywa przeszły smakiem i gotowe.

Share on facebook
Czas całkowity40 minutLiczba porcji4 Porcje

Składniki

 2 szklanki startych na grubej tarce buraków
 1 pęczek kopru
 1 pęczek rzodkiewki
 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami
 2 szklanki bulionu warzywnego
 1 szklanka kefiru naturalnego lub roślinnego
 przyprawy do smaku
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

 2 szklanki startych na grubej tarce buraków
 1 pęczek kopru
 1 pęczek rzodkiewki
 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami
 2 szklanki bulionu warzywnego
 1 szklanka kefiru naturalnego lub roślinnego
 przyprawy do smaku

Opis przygotowania

1

Warzywa dokładnie umyj i pokrój w plasterki oraz krążki, koperek drobno posiekaj.

2

Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj z zakwasem, kefirem oraz bulionem i dopraw do smaku.

3

Pozostaw na ok. 30 minut, aby warzywa przeszły smakiem i gotowe.

Chłodnik na zakwasie z buraka